Meghalt 92 éves korában Regine francia énekesnő, színésznő, aki azt állította, hogy ő találta fel a diszkót. A halálhíréről az unokája, Daphne Rotcajg tájékoztatta az AFP-t.

„Az éjszaka királynője távozott” – mondta Regine barátja, a komikus Pierre Palmade az énekesnő családja nevében kiadott közleményében.

Regine azért állította, hogy ő találta fel a diszkót, mert Párizs latin negyedében az 1950-es években megnyitott, lemezjátszós és DJ-s klubja sokban különbözött az akkoriban megszokott zenegépes táncos szórakozóhelyektől.

Ez a stílus később több millió dollárt hozott az énekesnőnek. Fénykorában 22 helyszínen voltak klubjai, köztük New Yorkban, Rio de Janeiróban és Kuala Lumpurban is.

Regine neve „a hajnalig tartó őrült éjszakák szinonimájává vált”, és volt, hogy az énekesnő „zárásig táncolt a táncparketten”.

Regine több filmben is szerepelt, többek között a Claude Lelouch által rendezett Robert és Robert-ben, valamint a Claude Zidi filmjében, az Új társam-ban is.

Az énekesnő 1929-ben született lengyel zsidók gyermekeként Brüsszelben. Gyermekkorában a nácik elől a megszállt Franciaországban kellett bujkálnia.

Édesapja, Joseph egy „munkásosztálybeli zsidó kávézót” üzemeltetett, és később ez inspirálta a nőt, hogy legyen saját szórakozóhelye, ahol megválogathatja a vendégeit.

Via BBC