Kiadják Amy Winehouse naplóit és dalszövegeinek kéziratait. Az Amy Winehouse: In Her Words című könyv augusztus 29-én jelenik meg az énekesnő 40. születésnapja előtt. Amy 2011-ben halt meg.

A Rolling Stone magazin cikke szerint a könyv betekintést nyújt a 27 éves korában tragikusan elhunyt énekesnő életébe. A színes képekkel illusztrált, 288 oldalas kötetet a HarperCollins adja ki a Winehouse család jóváhagyásával.

A könyv előszavát szülei, Janis és Mitch Winehouse írja.

Az énekesnő hagyatékát kezelők az In Her Words című könyv eladásából befolyó összes jogdíjat, legalább 70 ezer fontot (30 millió forintot) az Amy Winehouse Alapítványnak utalják át.

A könyv két héttel Winehouse 40. születésnapja előtt jelenik meg.

Lisa Sharkey, a HarperCollins szerkesztője szerint a “rendkívül személyes és feltáró könyv” a művész személyes gondolatait, érzelmeit is bemutatja.

Alkohol és drog 

Amy Winehouset 2011. július 23-án találták meg holtan az észak-londoni otthonában. A toxikológiai eredmény szerint az énekesnő szervezete a droggal kevert alkoholfogyasztás ellenére egészen jó állapotban volt.

Az is kiderült, hogy a halálát okozó drogtúladagolással kapcsolatos hírek teljesen alaptalanok, Amy Winehouse 2008 óta nem használt kábítószert.

Az alkoholról viszont nem tudott leszokni, sűrűn váltotta egymást az absztinencia és az ivási rohamok.

A dpa német hírügynökség cikke szerint egy ilyen roham okozta Amy Winehouse halálát. Az írás tanúsága szerint az énekesnő holtteste mellett három üveg vodkát találtak.

Tizenévesen együttese volt

Amy egész életében vérbeli lázadó volt. Már tízéves korában megalapította az első együttesét a legjobb barátnőjével. Arról is írtak számokat, hogy semmi szükségük fiúkra. Tizenhárom éves korában kapta meg az első gitárját. Tiniként a piercingje és a hanyag viselkedése miatt eltanácsolták az iskolából.

A kora zenei érdeklődés ellenére nem akart énekesi karriert. Az American Graffiti című film hatására görkorcsolyás felszolgáló szeretett volna lenni egy kávézóban.

A tehetsége persze előtört és a vadsága is megmaradt. Egy interjú kellős közepén a hasára karcolta az akkori kedvese, Terry Richardson nevét egy üvegszilánkkal. A férfiakkal egyébként nem volt szerencséje, a Blake Fielder-Civillel való házassága rövid időn belül véget ért. Ezt követően rendszeresen drogokba és alkoholba fojtotta a bánatát, elhatalmasodott rajta a bulimia.

Az első albumát Frank Sinatráról nevezte el. A lemezből egymillió példányt adtak el az Egyesült Királyságban.

Imádta a macskákat, volt, hogy 11 cicát tartott otthon.

Három Grammy-díjat nyert, Rehab című számában valódi eseményekről énekel. Amy rengeteget jótékonykodott, főként a rászoruló gyerekeknek küldött adományokat.

Halála után egy évvel a szülei létrehozták az Amy Winehouse Foundation nevű alapítványt, amely a hátrányos helyzetű, valamint az alkohol- és drogproblémákkal küzdő fiatalokon kíván segíteni.

Források:

Amerikai Magyar Népszava, 2011. november 4.

Bravo, 2017. október 1.

Fotó: CNN