„Bármilyen hihetetlen, de a Vérlovagok csapata ma egy éves lett!” – írták ki a Sürgősségi Vérszállítás Magyarországon Facebook-oldalára augusztus 17-én. A csapat ugyanis 2020. augusztus 17-én állt először munkába a vérellátó szolgálatnál. Másnap már megkülönböztetett jelzéssel kellett éles körülmények között vért szállítaniuk Nyíregyházára. „Volt benne teljes pályazár az M3-ason, meg minden finomság… Azóta saját magunk számára is hihetetlen utat jártunk be.”

A lovagok azóta hat motorral és három autóval segítik az országos vérszállítást, elindult a Véradóbuszuk, amivel a vérgazdálkodást is segítik. Ezeken kívül Budapest mellett Debrecenben is van bázisuk.

A posztból az is kiderül, hogy egy év alatt megkülönböztető-jelzéses szállítást 624 alkalommal végeztek, és a járműveikkel 183 ezer kilométert tettek meg a hazai utakon.

A születésnapjuktól pedig a hivatalos mottójuk: EGYNEK MINDEN NEHÉZ – SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN!

Az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán egyébként rengetek érdekes és fontos információt osztanak meg az olvasókkal, többek között azt, hogy a véradás során levett vért alkotóelemeire bontják, így az különböző vérkészítményekként ment életeket. Az egyik a vérplazma. „A vérplazmából kivonjuk a sejtes elemeket, csak a vér folyékony része marad a készítményben.” Ez pedig 90 százalékban vízből áll, a többi alkotórész fehérje, glükóz, a véralvadáshoz szükséges anyagok, ásványi anyagok és szén-dioxid.

Érdekes adalék még, hogy a „különböző vércsoportok gyakorisága eltér a Föld különböző országaiban. Hazánkban az A+ vércsoport a leggyakoribb. Ebből következik, hogy a megfelelő készletek kialakításához ebből a vércsoportból van a legnagyobb mennyiségre szükség”.

A környezetemben is sokan hozzájárulnak a vérkészlet feltöltéséhez. Családtagom ment már irányított véradásra, mert egy barátunk műtétjéhez szükség volt vérre. Az irányított véradás azt jelenti, hogy a véradásnál elmondta, kinek szánja a leadott mennyiséget. Az irányított véradás csak vércsoport-azonosság esetén lehetséges, azaz a beteg és a donor vércsoportjának egyeznie kell. Ugyanis így tudják elkülöníteni a garantáltan felhasználható vérkészítményeket az adott beteg számára. Viszont a levett vért „becserélni” nem tudja a vérellátó szolgálat. A vércsoport-különbözőségnél a véradó eldöntheti, hogy kíván-e nem irányított véradással vért adni. Ebben az esetben egy másik, ismeretlen beteg kapja meg a tőle levett mennyiséget.

Egy másik ismerősöm önzetlenül és sokszor ad vért. Neki fontos, hogy rendszeresen segítsen másokon. Bevallom, nekem még nem sikerült magam rászánni a véradásra, viszont mindenkit tisztelek a segítőkészségéért.

Kiemelt kép: Sürgősségi Vérszállítás Magyarországon Facebook-oldala.