A rendszeresen sportolókat a nagy meleg sem tarthatja vissza az edzéstől, hiszen a kihagyás visszaesést okozhat vagy bekavarhat a felkészülésbe. Hőségben azonban különösen oda kell figyelnünk testünk jelzéseire, a folyadék pótlására, illetve néhány alapszabályt be kell tartanunk ahhoz, hogy elkerüljük a rosszullétet.

A hosszabb időn át tartó nagy meleg alapjáraton is megviseli a szervezetet, nemhogy azokét, akik erőkifejtést végeznek. Az egyik legfontosabb, hogy az ember ne ilyenkor akarja megdönteni saját csúcsát. Persze lehet és kell is edzeni melegben is, de csak átmozgatás szintjén, nagyobb erőkifejtés nélkül.

Az edzésnapon legalább 4 liter vizet igyunk

A bemelegítés fontos, de a nagy melegben lehet egy kicsit kevesebb időt szánni erre, azonban a lazítás nagyon lényeges része az edzésnek, hiszen a nyújtással elkerülhetőek az izomrövidülések, valamint az esetleges sérülések. Aki fut vagy kerékpározik, figyeljen arra, hogy kánikulában a szokásos tempójánál lassabban menjen, de a legjobb, ha folyamatosan kontrollálja a pulzusát.

Elcsépeltnek tűnik a megfelelő folyadékbevitel fontosságának hangsúlyozása, mégis el kell mondani, hogy a sportolóknak edzésnapokon legalább 4 liter vizet kell inniuk. Mivel az izzadáskor ásványi anyagokat, elektrolitokat is veszítenek, ezek pótlásáról is gondoskodniuk kell. Bár a nagy meleg levertté tesz, napközben inkább kerüljük a koffeintartalmú italok fogyasztását, hiszen azok vizet vonnak el a szervezetből.

Kell az energia-utánpótlás

Akivel már előfordult futás közben, hogy megfelelő edzettségi és egészségi állapota ellenére egy idő után azt érezte, egyre fogy az ereje, megy fel a pulzusa és egyre jobban izzad, annak futónak nem megfelelő az energia-utánpótlása.

Bármennyire is azt gondoljuk, hogy edzés közben a zsírraktárak felhasználásával biztosítjuk majd az energia pótlását, és ez majd a fogyásban is segít, sajnos ez nem egyértelműen van így. A szervezetnek ugyanis szénhidrátra is szüksége van a pótláshoz, ezért edzés előtt 2 órával mindenképpen enni kell, akinek a gyomra bírja, teljes kiőrlésű kenyeret vagy kekszet, de legalább egy almát vagy egy joghurtot.

Jó megoldás az izotóniás ital

Ha az edzés egy óránál tovább tart, futás közben is gondoskodni kell a szénhidrát-utánpótlásról. Annyiszor 0,5-1 gramm szénhidráttal kell számolnunk óránként, amennyi a testsúlyunk. Jó megoldás a frissítésre a többféle szénhidrátot tartalmazó izotóniás ital, a legideálisabb a 4-8 százalékos koncentrációjú. Mivel egyre melegebbek a napok, nem szabad elfeledkezni a fokozott izzadás miatt a só beviteléről sem.

Amennyiben pedig 2 órásra vagy annál hosszabbra tervezzük a futást, az italon kívül érdemes egy energiaszeletet vagy gélt magunkkal vinni, mivel a folyadék ilyen hosszú időre már nem tudja biztosítani a megfelelő szénhidrát-utánpótlást.

Kiemelt kép: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról