Átadták az első újgenerációs hulladékudvart Esztergomban. A lakosság 40 féle hulladékot adhat le ingyenesen, a hét hat napján a magyarországi lakcímkártya bemutatásával május 9-étől.

A következő 10 évben még 82 hulladékudvart épít a Mol-Mohu az országban. A már átadott és az újabb hulladékparkokban lakossági mennyiségben bárki ingyen lerakhatja majd a szemetét, ez azonban az építési hulladékra nem vonatkozik. A magyarországi lakcímkártya felmutatásával naponta maximum 150 kilogrammot lehet leadni a lakóknak. A cég szakértője szerint a jövőben lehetnek olyan hulladéktípusok is, mint az akkumulátorok és a vegyes háztartási fémhulladékok, ahol majd a vállalat fizet a lakóknak a leadásért – írja a Telex.

Az esztergomi létesítmény átadásával egy időben bezárják a város korábbi szelektívgyűjtő szigetét – mondta Hernádi Ádám polgármester. Az új létesítményben az esztergomiak és a környező településeken élő 60 ezer lakos hulladékát is fogadják.

Az esztergomi hulladékgyűjtő udvar kategóriájában az egyik legnagyobb. A Mol-Mohu a legtöbb esetben 2 ezer négyzetméter hasznos alapterületű új hulladékudvarokat tervez. Lesznek olyan helyszínek, ahol 1 ezer és 4 ezer négyzetméter hasznos alapterületű udvarok is épülhetnek.

A cég sajtóközleménye szerint a társaság következő 10 évben az 5 ezer főt meghaladó népességű magyarországi településeken mobil vagy fix hulladékudvart, a 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken és a 25 ezer főnél népesebb gyűjtőkörzetekben pedig fix hulladékudvart létesít. A tervek szerint 2025 végéig újabb 9 udvar jöhet létre, melyek közül idén 3-4 kivitelezése kezdődhet el.

A visszaváltási rendszerrel kapcsolatban Pethő Zsolt, a Mol-Mohu vezérigazgatója elmondta, hogy több mint 2000 helyszínen, boltokban már kihelyeztek automatákat. A cég idén 1500 textilgyűjtő automatát üzemel be, ezek száma később 5000-re vagy 6000-re is bővülhet.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy jövőre adják át első szuperválogatójukat, mely robottechnikával 40 féle hulladékot képes szétválogatni. Ehhez hasonló válogatóból 20-nál többet terveznek, valamint 200 ezer edényt helyeznek ki a háztartásokhoz, ahol eddig zsákban gyűjtötték a szelektív hulladékot.

A Mol leányvállalata, a MOHU 2023 júliusában koncesszió keretében átvette a hulladékgazdálkodással összefüggő feladatok egy részét a magyar államtól. A koncesszió a következő 35 évre szól.

Forrás: Teles, MTI

Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka