Igen, a miénk kisült és olyan finom lett, hogy az egyik még melegen eltűnt. Mindenki tagad, de a mosolyok és a morzsák árulkodóak. Nem haragszom, hiszen ezért csináltam. Legfeljebb nekiállok újra, lesz még egy adag holnap is.

Szerintem a kalácstészta az egyik legkönnyebben elkészíthető a kelt tészták közül. A kedvenc receptem szerint (nem emlékszem sajnos, hol találtam, legalább tíz éve használom) kell hozzá 50 dkg liszt, 3 dl tej (működik növényi tejjel is), 2 dkg friss élesztő, 1+1 tojás, 2 evőkanál kristálycukor, só és 10 dkg vaj.

Fél dl langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a maradék cukrot, a langyos vajat, 1 egész tojást, sót és a maradék tejet. Összegyúrjuk, hogy könnyű tésztát kapjunk. Legalább fél órán keresztül kelesztjük, de lehet hosszabb ideig is. Az eredeti recept szerint a megkelt tésztát három részre osztjuk, és összefonjuk. Én hatfelé szoktam választani és két kisebb kalácsot készítek – sokkal könnyebben megsül. Sütés előtt megkenjük a felvert tojással és meg legalább 20 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat!

Képek forrása: a szerző