Kereken 100 évvel ezelőtt, 1921. január 20-án született Majláth Júlia zeneszerző, aki elképesztően tehetséges zongorista volt. Már ötévesen elkezdett zenét tanulni, és hallás után lejátszott minden dallamot a zongorán. Később a Zeneakadémián tanult és nagyon ígéretes karrier elé nézett. Húszéves korában azonban gyermekparalízist kapott, és három éven át ágyhoz kötve élte az életét. Mikor végre elhagyhatta a betegágyát, nem tudott járni. A zongorázást is gyakorlatilag elfelejthette, ugyanis a jobb kezének ujjaival nem tudta leütni a hangszer billentyűit.

Öccse, Majláth Jenő, azonban nem mondott le nővéréről, és feladva a saját életét a lány mellett maradt, ápolta, gondozta. Az ő biztatására kezdett el komponálni Júlia, aki annyira sikeres lett, hogy 1948-ban megnyerte a rádió slágerpályázatát a Köszönöm mama című dalával. Ezt követően egyre többször játszották dalait a rádióban, egyre több ember fütyülte, énekelte dallamait az utcán. Később, 1968-ban szintén megnyerte a rádió slágerpályázatát.

Aztán 1967-ben két dalával is első díjat nyert a televízió táncdalfesztiválján. A Rövid az élet című dal születése is érdekes. Az első nyolc taktusa pillanatok alatt megszületett, de három hónap kellett, hogy kiforrjon az utolsó akkordja is. Itt még nem fejezte be a komponálást, újabb hónapokba került, mire végleges formába öntötte. A Nem várok holnapig viszont pillanatok alatt megszületett.

Zalatnay Sarolta énekli a Nem várok holnapig című számot az 1967-es táncdalfesztiválon.

Az 1976. október 11-én elhunyt Majláth Júlia dalai, sanzonjai egyedülállók, semmihez sem hasonlíthatók. Dalait Németh Lehet, Zalatnay Sarolta, Harangozó Teri, Szécsi Pál, Záray Márta és Vámosi János énekelték.

A hazai szerelmes slágerek koronázatlan királyáról, Korda Györgyről itt írtunk.

Forrás: Képes újság 1967

#szótkérek #kult #emberi történet