A költészet napjától, április 11-étől már elérhető Spotify-on a Minka című album Pátkai Rozina jazz és bossa nova énekestől, dalszövegírótól, vizuális művésztől. A lemezen Babits, Karinthy, Ady, Áprily Lajos, Tóth Árpád és Weöres Sándor, Borbély Szilárd, Acsai Roland megzenésített versei hallhatók, és három dal videoklipje is megjelent. Az énekesnő tervei között szerepel, hogy az album többi számához szintén készítenek videót, és Rozina mesélt a Minka-dal projekt születéséről, az új album verseinek kiválasztásáról, valamint a lemezen hallható saját kis világ megteremtéséről.  

Milyen céllal hozta létre 2016-ban a Minka-dal projektet?

Mindig is szerettem az elektronikus zenét, a magyar szak elvégzése után pedig a vers szeretete, illetve a gyakori versolvasás velem maradt. Az éneklés során nagyon fontosnak tartom, hogy jó szöveget énekeljek, értékes gondolatokat közvetítsek a lehető legjobb formában. Vettem a bátorságot 2016-ban és a versekhez nyúltam. Ráadásul kifejezetten máshogyan szerettem volna ezt tenni, mint ahogyan ezt eddig hallottam.

A 2021-es albumon szereplő versek milyen gondolatkör köré épülnek?

Nyugatos költőket szerettem volna először az albumra, aztán rájöttem, hogy semmi értelme koncepcionalizálni. Egy saját kis világot akartam teremteni az albumon, és azokat a dalokat tettük rá a producerrel, Dóczi Bencével és a zenei rendezővel, Fenyvesi Mártonnal, amelyek már készen álltak a megjelenésre. Jó néhány dal van még, ami kimaradt, de azok is érkeznek hamarosan.

Az új albumon elektronikus zenébe ágyazódnak a költemények. A jazz nem alkalmas a versek zenés feldolgozására?

Minden zenei műfaj alkalmas versek feldolgozására, ha az ember megfelelő alázattal van az irodalom és az adott szöveg iránt. Számomra itt az atmoszférikus megközelítés nagyon sokat hozzátesz ezekhez a feldolgozásokhoz.

Milyen szempontok alapján választja ki a versfeldolgozásokhoz a költőket?

Véletlenszerűen. Olykor egy-egy gondolat, dallam, akkordmenet hozott egy-egy szöveget, máskor pedig a vers olvasása után rögtön tudtam, hogy ezzel a szöveggel dolgom van.

Hogyan találják meg a szövegekhez a zenét?

Keresgélünk. Az új album munkafolyamata során a megzenésítésem Bence kezébe került, aki tovább dolgozott a vers kíséretén, szerkezetén és rengeteg új dolgot adott hozzá. Meghallgattuk az ő verzióját és aztán együtt dolgoztunk a dalokon tovább, hétről hétre alakultak a hangzások, mígnem egyszercsak megtaláltuk a végleges formát.

Tudta hasznosítani a Képzőművészeti Egyetem intermédia-művész szakán tanultakat a klipek forgatásánál?

Az intermédia szakon tanult szemlélet és mindemellett a művészet mibenlétével való aktív foglalkozás sokat alakított a zenéhez való hozzáállásomon. A klipeknél médiaművész kollégáimnak, Ef Zámbó Szonjának, Tihanyi Áronnak, Németh Dánielnek szabad kezet adtam és nagyon örülök, hogy ilyen rendkívüli munkák születtek.

Készítenek még további klipeket a 2021-es lemezen szereplő dalokhoz?

Az az elképzelésünk, hogy az összes versfeldolgozásnak lesz videoklipje. És további izgalmas projektek vannak tervben, alig várom, hogy tudjak dolgozni rajtuk az elkövetkezendő időszakban. A Minka-dalt ismét Ef Zámbó Szonjával tervezzük feldolgozni, a Weöres-dal klipjén Karcis Gábor és Székács Dániel médiaművészekkel dolgozom, a Fekete országhoz pedig magam készítem a klipet.

Milyen terveket szeretne megvalósítani a lemez megjelenése után?

Újabb dalokon szeretnék a továbbiakban is munkálkodni. Dóczi Bencével már majdnem készen vagyunk a Minka-lemez folytatásával, illetve angol nyelvű saját dalokon is dolgoztunk. Víg Alízzal új Balaton-dalfeldolgozásokat tervezünk, és természetesen a Pátkai Rozina Trióval is szeretnék tovább dolgozni új, saját anyagon.

Kiemelt kép: Pátkai Rozina Facebook-oldala