A Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE) akarja átadni az állam azokat a józsefvárosi épületeket, amiknek a kisajátítását egy salátatörvénybe ágyazva szavaztatnák meg április 10-én az országgyűlésben. A józsefvárosi önkormányzat tulajdonában levő épületekben jelenleg 200 nehéz sorsú család él, ha megszavazzák a tervezetet, akkor október 31-ig kell az önkormányzatnak új otthont találni a számukra.

Élő facebookos bejelentkezésben mondta el Pikó András józsefvárosi polgármester, hogy egy újságírói kérdés nyomán bukkantak rá a salátatörvénybe rejtett épületkisajátításra. Még április 2-án terjesztette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Csák János kulturális miniszterrel közösen a parlament elé a salátatörvényt, aminek az egyik eldugott passzusában leírták, hogy a józsefvárosi önkormányzat 10 lakóépületét kisajátítja a kormány. A törvényt április 10-én tárgyalja az Országgyűlés. A kisajátításnak pedig az az oka, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek szánják ezeket az ingatlanokat.

Erről a tervről az önkormányzat semmilyen előzetes tájékoztatást nem kapott.  A kormány döntése szegényellenes és vállalhatatlan – fogalmazott Pikó.

A tíz házból ugyanis nyolc lakóépület és ezekben kétszáz, nehéz sorsú család lakik jelenleg. Arra várnak, hogy a DIÓ2030 program keretében új lakásokat biztosítson számukra az önkormányzat.

A kisajátításban érintett lakóépületek a Diószegi Sámuel utca 18., 20., 22., 24., 26. és 28. számú házak, a Dugonics iskola és még jó néhány más épület.

A helyzet most jelenleg az, hogy ha elfogadják a beterjesztett törvénycsomagot, akkor a családokat utcára fogja rakni a kormány és kötelezővé teszi az önkormányzatnak, hogy helyezze el őket október 31-ig. Ennyi családnak viszont nem tud az önkormányzat új lakást biztosítani. De ha meg is oldanák az elhelyezésüket, ez azzal járna, hogy a továbbiakban a józsefvárosi önkormányzatnak egyetlen egy pályázható önkormányzati bérlakása nem marad.

A kormány azzal érvelt, hogy az egyetemnek egy új tanárképző intézményre van szüksége, ezért kell a telek. Az NKE 2025-től indítaná a pedagógusképzést, de már 2024-ben elkezdődnek az előkészületek.