Egy Franciaországban árverésre bocsátott, 2000 euróra (1745 font) becsült “közönséges” kínai váza csaknem 8 millió euróért kelt el, miután a vevők között ádáz licitháború alakult ki. Meg voltak ugyanis győződve arról, hogy egy ritka XVIII. századi műtárgyról van szó – írja a The Guardian.

A Párizs melletti Fontainebleau-ban tartott árverésen a résztvevők megdöbbenve tapasztalták, hogy a mintegy 30, főként kínai licitáló egyre több ajánlatot tett. Amikor a kalapács leesett, a váza 7,7 millió euróért kelt el – becsült értékének csaknem négyezerszereséért. A díjakkal együtt a végső vételár 9,12 millió euró volt.

A tianqiuping stílusú porcelánt egy francia, tengerentúlon élő nő bocsátotta árverésre, aki néhai édesanyjától kapta. Az eladó nem látta az 54 centiméter magas vázát, de elintézte, hogy az édesanyja bretagne-i otthonából Párizsba szállítsák, hogy az Osenat aukciósház értékesítse.

A licitháborúban csaknem 30 vevőjelölt versengett egymással.

Jean-Pierre Osenat, az aukciósház munkatársa szerint ez egy “őrült történet” volt.

A Tianqiuping “égi gömböt” jelent, és a váza formáját jelöli, amely zománccal bevont kék-fehér porcelán volt, és sárkányokkal, valamint felhőkkel díszítették. Az aukciósház szerint a XX. századból származik, és “egészen hétköznapinak” tűnt. Ha 200 évvel idősebb lett volna, akkor rendkívül ritkának számított volna – mondta szakértőjük.

Cédric Laborde, az Osenat igazgatója elmondta: “A katalógus megjelenésének pillanatától láttuk, hogy óriási az érdeklődés, egyre több kínai jött, hogy megnézze a vázát. A szakértőnk még mindig úgy gondolja, hogy nem egy régi, értékes darab.”

“A kínaiak szenvedélyesen szeretik a történelmüket, és büszkén veszik birtokba a történelmi tárgyakat.” Elmondta, hogy a vevő kínai volt, és szerinte a vázát ki fogják állítani.