Tavaly az alapvető jogok biztosa mulasztást állapított meg a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon esetében, mert a vezetés nem tett feljelentést az akkori kollégájukkal szemben, aki megegyezett egy 15 éves lánnyal, hogy segít a lánynak megszökni szexért cserébe. A vezetőség, bár tudott a történtekről, ekkor hivatalosan nem lépett, nyomozás csak most indult – írta a Telex még februárban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságot a Szótkérek is megkereste a szexuális visszaélés gyanúja ügyben, amire a rendőrségtől ez a válasz érkezett: „A kérdezett ügyben a nyomozás a Budapesti Rendőr-főkapitányságon szexuális visszaélés bűntett gyanúja miatt folyamatban van. Válaszadásunk időpontjáig gyanúsítotti kihallgatás nem történt. A folyamatban lévő eljárás érdekeire tekintettel bővebb információt nem áll módunkban adni.”

Az ügyről azért írt ismét a Telex, mert Magyar Péter posztolt hosszabban egy kísértetiesen hasonló esetről még április 3-án. Az intézmény nevét azonban nem írta le, csak az ombudsmani jelentésre hivatkozik. Magyar ezt írta többek között: „az egyik speciális gyermekotthonban 2023 áprilisában az egyik gyermekfelügyelő, aki éjszakára volt beosztva, megegyezett egy 15 éves növendékkel, hogy segít neki megszökni (!) az otthonból, ha cserébe a gyermekkel szexuális kapcsolatba léphet.”

Az aktus megtörtént, a beígért szöktetés viszont nem. A növendék másnap beszélt az esetről a csoportvezető nevelőjének, aki szólt a felettesének. A vezető jegyzőkönyvezte a lány vallomását.

„Ezt követően a vezetőség úgy döntött, hogy nem tesz az ügyben feljelentést – az intézmény egy korábbi munkatársa szerint azért, mert a feljelentést követő vizsgálat rossz fényt vetett volna az intézményre és a vezetőségre -, hanem megállapodott a gyermekfelügyelővel, hogy próbaidő alatti azonnali felmondással távozik az intézményből.”

Az érintett gyermekfelügyelőt végül a növendék gyámja jelentette fel 4 hónappal később.