Lecsökkent a XV. kerület lakosságszáma 75 ezer alá, ezért a választási törvény alapján kevesebb lesz az egyéni választókerületi és a kompenzációs listáról bekerült képviselők száma a testületben 2024-ben.

A Nemzeti Választási Iroda megküldte a tájékoztatását a lakosságszámról, ami alapján kiderült, hogy a XV. kerületi lakosok száma a szeptember 1-jei állapot szerint 72 879 fő volt. Ennek értelmében a 2024. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán a XV. kerületben 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátumot fognak megválasztani – derül ki Szilvágyi László önkormányzati képviselő hozzánk küldött leveléből.

A lakosság számának csökkenésének ténye nem érte váratlanul az önkormányzatot. Ősz eleje óta szóbeszéd tárgya volt, hogy nagy valószínűséggel változik majd az egyéni választókörzetek és a listás mandátumok száma. Ez most vált hivatalossá.

Már csak az a kérdés, hogy miért következett be ez a drasztikus lakosságszám-csökkenés. Átgondolásra szorul-e a mostani kerületi szociálpolitika.

A körzetek átalakításával kapcsolatban Kevevári Edit kerületi jegyző, aki egyben a Helyi Választási Iroda vezetője azt írta, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) 2023. október 15-ig hivatalosan megkapja a kerületek, illetve a főváros lakosságszámának szeptember 1-jei adatait. (Ez történt meg most – a szerk.)

Az NVI az adatokat három napon belül elküldi a választási irodák vezetőinek, akik ezek alapján 2023. október 31-ig határozatban állapítják meg a képviselő-testület megválasztható tagjainak számát.

A kerületi választási iroda vezetője a választókerületek kialakításáról szóló határozatát 15 napra kifüggesztik.

Ebben szerepel:

  • az egyéni választókerületek határa,
  • a központi névjegyzék alapján az egyéni választókerületben választásra jogosultak száma,
  • az egyéni választókerület választásra jogosultjai számának a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlagától való eltérés mértéke, az öt százaléknál nagyobb eltérés indokát,
  • a helyi választási bizottság véleménye.

A választási iroda vezetője az általános választást megelőző év november 30-ig módosítja a választókerületi beosztást.

Kiemelt kép: Google

Frissítve: 2023. 10. 17. 15.35