Ismét jelentkezik a Szótkérek heti hírlevele. Hasznos és érdekes írások egy helyen. Ha már unod a bejglit és a gyerekek örjöngését, akkor szórakozásra vagy ismeretszerzésre fel!

Második éve cipős fenyőt veszünk. Gyökeres fenyő egy műanyag tartóban. Megbeszéltük, hogy ez sokkal környezetkímélőbb és a férjem számára is kényelmesebb, mint a kivágott fenyő. Nem veszünk olyan fát, amit elfűrészeltek a tövénél élete virágjában. Nem kell baltával farigcsálni a tövét, hogy beleférjen a tartójába. Nem kell aztán vízkeresztkor kiszedni belőle, hogy elvigye az FKF. Jövőre és azután is meglesz. 

Annyi a feladat, hogy vízkereszt után kirakjuk az erkélyre és csak locsolgatni, tápozni kell a nyáron. Aztán a következő karácsonykor újból bevihetjük. Ez a terv. Tavaly is ez volt.

A valóság ezzel szemben az, hogy a 2022-es cipős fenyő a 2023-as nyarat még átvészelte, a szeptemberi meleget viszont már nem. Elkezdett barnulni és szép lassan az aljától a tetejéig lepotyogtak róla a tűlevelek. A nyomorult kikerült a komposztra. Decemberben pedig mentünk egy újabb gyökeres fenyőért a kertészetbe.  

1. dolog

Az esetek zömében a szülők megegyeznek a válásnál a gyerekláthatásról. A bíróságon írásban is rögzítik, hogy a hétvégén, az ünnepnapokon és a szünetekben mikor van láthatása annak a szülőnek, aki nem marad a gyerekkel, gyerekekkel. Ennek ellenére előfordul, hogy valamelyik fél eltérne a leírtaktól. Hogyan lehet ezt jól kezelni? Pollák Éva szakpszichológus válaszolt erre. A cikkből többek között az is kiderül, hogy a szakember szerint a kulcsszó: a rugalmasság.

2. dolog

Most, hogy jön a szilveszter, lehet hogy érdemes átgondolni, miből és mennyit iszunk. Egy új tanulmány szerint ugyanis az alkoholfogyasztás, az alacsonyabb társadalmi-gazdasági helyzet, a magány és a halláskárosodás egyike annak a 15 tényezőnek, amelyek jelentősen növelhetik a korai demencia kockázatát.

A cikkből az is kiderül, hogy pontosan melyik az a 15 tényező, ami elősegíti a demencia kialakulását. Ez azért is fontos, mert világszerte csaknem 4 millió embernél jelentkeznek a demencia tünetei 65 éves kora előtt. Évente 370 ezer embernél diagnosztizálnak újonnan demenciát.

3. dolog

Ha már a szilveszter szóba került, akkor beszéljünk a rettegő állatokról. A legtöbb családi háznál szilveszter napján elcsendesedik az udvar. A kutyát biztonságos helyre zárják vagy olyan helyre viszik, ahol nem viseli meg a petárdázás, a tűzijáték hangja. A rosszabb sorsú négylábúak félelmükben elkóborolhatnak az udvarról és talán soha nem jutnak haza. Az állatok biztonsága miatt érdemes chipet ültetni a bőrük alá, mert megtalálás után könnyebben tudják azonosítani és hazajuttatni. A cikkből még az is kiderül, hol kérhetünk nyugtatót a kedvencnek és hogyan alakítsuk ki a fekhelyét a szilveszteri őrület idejére.

4. dolog

Nem is az első és nem is az egyetlen és valószínűleg nem is az utolsó beteg anya, aki ilyen módon nyomorgatta a lányát. Őt azonban meggyilkolták. Karácsony után az a hír járta be a világsajtót, hogy előbb kiengedtek a börtönből az amerikai Gypsy Rose Blanchardt, aki bűnrészes volt anyja megölésében. A lány nagy valószínűséggel a Münchhausen by proxy áldozata. Vélhetőleg az anyja szándékosan eltúlozta a lánya problémáit vagy betegséget idézett elő azért, hogy figyelmet és szimpátiát váltson ki az emberekből.

A 32 éves Gypsy Rose Blanchard bűnösnek vallotta magát az anyja, Dee Dee Blanchard meggyilkosságában 2015-ben Missouriban.

Gypsy a barátjával, Nicholas Godejohnnal tervelte ki, hogy megöli a bántalmazó édesanyját. A férfi késelte halálra végül Dee Dee Blanchardot, majd a pár elmenekült a helyszínről.

5. dolog

Magyarországon mintegy 200 ezer hektoliter pezsgő készül évente, aminek jellemzően 75-80 százalékát a magyar piac szívja fel.  Azt is megírtuk, hogy decemberben veszik belőle a legtöbbet a magyarok.

Hazai pezsgőérdekesség, hogy a pezsgőgyáros Törley Józsefről, a magyar pezsgő atyjáról sok mindent lehet tudni a fennmaradt dokumentumokból. Az egyik legkevésbé ismert tény viszont vele kapcsolatban, hogy gépjárművével ő okozott először balesetet Magyarországon, méghozzá a fővárosi Rákóczi úton.