Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékek kifejlesztésébe kezd a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen egy vállalkozással.

A bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft. és a baranyai felsőoktatási intézmény konzorciumban 430 millió forintot nyert el a projektre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) plusz keretéből.

A szakemberek Magyarországon elsőként fejlesztenek majd ki innovatív technológiával három egyedi karakterű, szőlőalapú ginterméket, melyek a projekt végére elérik a forgalomba hozatali minőséget.

A fejlesztéssel a magyar szőlőkincs újabb felhasználását segítenék elő, illetve a csökkenő mértékű magyarországi borfogyasztásra reagálnak. A projekt eredményeként megoldódhat a szőlő alternatív felhasználási módja.

A projektben két olyan technológiát vizsgálnak, amelyek lényege, hogy nem enzimatikus vagy kémiai, hanem fizikai módszerekkel teszik lehetővé a bogyóhéj roncsolását és az aromavegyületek azonnali és teljes kinyerését a szőlőből.

Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálják a szóba jövő lehetséges ginfűszereket is, de a projekt szempontjából kiemelt jelentőségű a szőlő egyéb részeinek vizsgálata: a szőlővirágé, a levélé, a bogyóé és a magoké.

A cél az, hogy 2025 tavaszára megvalósuló projekt eredményeként három egyedi karakterű, kereskedelmi forgalomba kerülő – zöld, pink és piros – gin készüljön.

Forrás: MTI/Store Insider