Ami a felelőtlen embereknek csak egy meggondolatlan pillanat műve és egy laza mozdulat, jobb érzésű társaiknak akár több órás elfoglaltságot is jelent. A dorogi székhelyű Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) berkein belül három évvel ezelőtt életre hívott Szemétirtók csoport elkötelezett tagjai gondolták úgy, hogy idei első akciójukat a Nyergesújfalut Bajóttal összekötő főút melletti árkok kitakarítására szervezik. A szemétszedés végén 15 zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze.

Tették mindezt azért, hogy felhívják a lakosok figyelmét az egyik legnagyobb környezetvédelmi problémára, az illegális szemétlerakatokra, valamint az autóból kihajított szemétre. Az árkokban fellelhető hulladék zöme fém italosdoboz és PET-palack, valamint megszámlálhatatlan mennyiségű cigarettacsikk volt.

A probléma természetesen nem egyedi, sajnos az országban szinte mindenütt ezek az állapotok tapasztalhatók, amik ellen központi és helyi rendeletalkotói szinten egyaránt sok a tennivaló.

A szervezőknek nincsenek illúziói, a tapasztalatuk az, hogy a szemét előbb-utóbb újra meg fog itt jelenni, ám hisznek abban, hogy talán e cikk hatására is lesznek olyanok, akik erre ezentúl jobban odafigyelnek majd.

Ha szeretne még többet megtudni a Szemétirtók működéséről, keressen rá Facebook-oldalukra. Az egyesület tevékenységét illetően pedig a www.bebte.hu oldalon tájékozódhat.