Kiakadt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), és egy közleményben határolódik el a napi.hu „Brutális gyógyszeráremelés jöhet októbertől” cikkében leírtakról. A kommünikéjükben azt írták, hogy a hírrel ellentétben szinte az összes vérrögképződést gátló gyógyszernek változatlan marad az ára.

A napi.hu a cikkében azt feszegeti ugyanis, hogy akár 200-450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények. Azt is leírják, hogy az egészségbiztosító egy új, hatósági eljárást akar bevezeti a heparint tartalmazó termékeknél.

Azt is közölték, hogy a vérhígítót szedő betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összeget fizetnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott termékekért a patikákban, de október 1-jétől a leggyakrabban használt gyógyszereket érintheti a drasztikus árváltozás.

Erre reagálva a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő leírta, hogy a jogszabályban előírt feladata a félévenkénti felülvizsgálat. Ennek célja, hogy a szakmailag egymással helyettesíthető gyógyszereknél ne fordulhasson elő, hogy egy termékért magasabb támogatási összeget fizet a biztosító, mint az azzal helyettesíthető másik termékért.

A csoportok kialakításába az illetékes orvosszakmát is bevonják, és kizárólag szakmai indokok alapján módosítanak.

„Így történt ez most is az LMWH-készítményeknél. Az LMWH rövidítés a kis molekulasúlyú heparin készítményeket takarja; ezek azok, amelyeket a köznyelvben vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként ismerünk” – írja az NEAK.

Az ezekre vonatkozó információs táblázatot egyébként a NEAK külön is közzéteszi a weboldalán.

„Ebből kiderül, hogy a jelenlegi helyzet alapján a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal. Mivel ez a drágább termék, az eljárás során a cég 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díja.”

A piac 99 százalékát lefedő gyógyszereknek a jelenlegi helyzetben nem változik a térítési díja.