Frissítés: 10.07. 11.51

Befejezte Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölti kampányát, és azt kérte a támogatóitól, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. Azt is elmondta, hogy Márki-Zay Pétert becsületes embernek tartja, aki jobban szereti a hazáját, mint a hatalmat, és tudja hogyan lehet fideszes ellensúlyban vezetni egy várost. Hozzátette: a politika nem uralkodás, hanem szolgálat, és mind a ketten tudják, hogyan kell szolgálni azokat is, akik nem rájuk szavaztak, és azt is tudják, hogyan kell egy szétszabdalt országot egyesíteni.

Karácsony arról is beszélt, hogy nehéz volt számára a döntés, mert az előválasztás első fordulójában nagyjából 170 ezer ember, valamint pártok és szervezetek is támogatták, akik azonosulni tudtak a politikájával. „Nagyjából tegnap 11 óra tájban jöttem rá, ha ezt nem lépem meg, Orbán Viktor marad és a programunk megvalósítása elmarad. Súlyos áldozat, de a hazánk olyan helyzetben van, hogy aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi.”

Márki-Zay Péter méltatta Karácsony eddigi teljesítményét, és hogy meghozta a döntést a visszalépésről. Márki-Zay azt is bejelentette, hogy belép a 99 Mozgalomba, továbbá arról is beszélt, hogy meglátása szerint jobboldali keresztény beállítottsága miatt a fideszből is rá fognak szavazni.

Ülésezett a Pártelnökök Értekezlete október 5-én, hogy a második fordulóval kapcsolatos valamennyi fontosabb kérdést rendezze. A második forduló október 10-16. között lesz.

A második fordulóba továbbjutó miniszterelnök-jelöltek közül két jelölt részéről felmerült az igény, hogy egy sorban szerepeljenek a szavazólapon. Az OEVB ezt a javaslatot elutasította, az elnökök is ezt tették. Amennyiben a visszalépési határidőig, azaz október 9-e 12 óráig valamelyik miniszterelnök-jelölt visszalépne, akkor a jelölt nevét a sátrakban fekete alkoholos filccel fogják lehúzni a szavazólapról. Későbbi visszalépés esetén a jelölt neve rajta marad a szavazólapon, ahogyan ez az első forduló esetében is történt Zuglóban.

A Pártelnökök Értekezlete deklarálta, hogy a második forduló lebonyolítása olyan lesz, mint az első volt, attól csak kivételesen indokolt esetben térnek el. Az online szavazáskor a videós azonosítás marad, de az adatokat nem kell ismételten megadni, azaz nem kell újra regisztrálni. A videós azonosításhoz szükséges operátori létszámot biztosításani fogják a pártok.

Végezetül megállapodtak a második forduló költségvetéséről és az egyes pártokra jutó költségekről. Az ellenzéki pártok költséghatékonyságra törekednek továbbra is, a lehető legalacsonyabb költség mellett a lehető legmagasabb részvétel elérése a cél. Az ellenzéki pártok ezért nagyrészt az első forduló infrastruktúrájára építkeznek, és döntően önkéntesekkel valósítják meg a második fordulót is.

Az első forduló eredményét itt lehet olvasni.