Kihirdette a kormány március 4-én, hogy március 8-ától két hétig, néhány kivételtől eltekintve, minden üzletnek zárva kell tartania és a szolgáltatások egy része is szünetel március 22-ig. Így a szüneteltetésben érintett szolgáltatóknak, amik előzetes időpontfoglalással fogadják a vendégeket, két munkanapjuk volt arra, hogy átszervezzék az életüket, szóljanak a kuncsaftoknak a változásról. A szépségipar szereplői pontosan ez a műfaj, nekik villámgyorsan kellett lépniük. Két szakembert kérdeztem arról, hogyan tudták kezelni ezt a rendkívüli helyzetet és hogyan látják a jövőjüket.

„Már számítottam rá, hogy lesznek változások, ezért folyamatosan figyeltem a kormányinfót, így szinte azonnal értesültem a szigorításokról. Aztán arról beszélgettünk a kollégákkal, hogy tavaly ilyenkor mindenki azért telefonált, hogy lemondja az időpontját, most meg azért, hogy tud-e még jönni” – mondja a kozmetikusismerősöm. Azt is hozzáteszi, hogy úgy látja, az emberek már hozzászoktak a járványhoz, és teljesen másként állnak hozzá a különböző szigorításokhoz, mint egy évvel ezelőtt.

A bejelentés után azonnal egyeztetett a bölcsődével, hogy tudja-e vinni a gyerekét továbbra is az intézménybe. Azonban kiderült, hogy csak ügyeletes bölcsi lesz abban a kerületben, ahol laknak. „A gyereket teljesen más intézménybe és más dadusokhoz kellett volna vinnem, mint ahova jár. Mivel éppenhogy megszokta a bölcsődéjét, és nem akartam kitenni újabb változásnak, nekem meg úgyis kényszerszünetem lesz, úgy döntöttem, hogy inkább itthon tartom.”

A vendégeket a Facebook-oldalán értesítette, és arra kért mindenkit, hogy ha tud jönni még március első hetében, akkor jöjjön szombatig. „Onnantól kezdve nonstop dolgoztunk, másként nem tudtuk volna megoldani.”

Megroppant a családi kassza

A kéthetes leállás most különösen rosszul érinti a kozmetikust és a családját, mert márciusban voltak plusz kiadásaik, és ezeken kívül a kozmetikai vállalkozással összefüggő költségeket is ki kell fizetniük. A kényszerszünetben nincs bevétele, így 150 ezer forint mínuszba került a családi kassza erre a hónapra. Ezt pedig csak kölcsönből tudták kipótolni.

„Konkrétan arról van szó, hogy ha befizettünk mindent, akkor csak a kajára marad pénz.”

Azt is hozzáteszi, azért fohászkodik, hogy tényleg két hét legyen csak a kényszerű szolgáltatásszünet. Ugyanis ha ezt március 22-e után meghosszabbítják, és újabb dátumot jelölnek ki, akkor az eddigiekhez képest is rosszabbul fogja érinteni őket a bevételkiesés.

Rögtön léptek

A fodrászok is azért szurkolnak, hogy tényleg két hét legyen a szolgáltatási szünet. „Mindenkit villámcsapásként ért a bejelentés, hogy március 8-ától két hétre be kell zárnunk” – mondja az egyik fodrászismerősöm. Ők úgy értesültek a szigorításokról, hogy egy vendég hívta fel az üzletet azzal, szeretné későbbre ütemeztetni a március 8-a utáni időpontját, akkorra, amikor már letelt a szolgáltatási szünet.

Azonnal átgondolták a teendőket és végül az a döntés született, hogy hétvégén is nyitva lesznek, akit tudnak, átcsoportosítanak március első hétvégéjére. A vendégek többsége élt is a lehetőséggel, és átütemezte a hétvégi programját, hogy el tudjon menni a szalonba.

A fodrászok egy részénél egyébként tavaly tavasszal, a járvány első hullámakor volt már egy 6 hetes leállás. Akkor önként döntöttek a szolgáltatás szüneteltetéséről.

A mostani szolgáltatásleállás ugyan kevesebb ideig tart, mint a tavalyi, de így is jelentős bevételkieséssel kell számolniuk a szépségiparban dolgozóknak. A holtidőkben náluk is ugyanúgy jelentkeznek költségek, mint amikor dolgoznak.

Spórolni kell

A mostani időszakban talán annyival lesz könnyebb a beszélgetőtársamnak, hogy tanult a tavalyi hosszabb leállásból, és tartalékolt. De ő is csak reménykedni tud abban, hogy a kényszerű szünet, tényleg csak két hétig fog tartani.

Ha március 22-én kinyithatják a fodrászatot, akkor viszont azzal kell számolniuk, hogy marad még egy ideig a hétvégi munka, mivel csak így tudják a vendégek egy részét fogadni, akiknek az időpontját át kellett tenni a leállás miatt.

„Én már a 2021-es évemet áthúztam egy piros vonallal. Amiket terveztem, az már biztosan nem fog megvalósulni.”

Kiemelt kép: kozmetika