A brit Jasmin Paris 59:58:21 másodperccel, a 60 órás limitidőn belül ért célba a Tennessee állambeli Barkley Maratonon. Annyira kimerült volt, hogy a földre rogyott, miután befejezte a versenyt.

A 40 éves állatorvosnak gyakran úttalan utakon kellett átvergődnie magát az éjszakán át tartó futáson. A lábait összevagdosták az éles bokrok és bozótosok a sűrű erdőben, meredek lejtőkön.

A maratonról a verseny előtt azt mondta: „A Barkley Maraton igazán egyedülálló kihívás, és az elmúlt években egyre jobban foglalkoztatott a futás gondolata. Az izgalom és az idegesség keverékét érzem. Tudom, hogy nagyon nehéz lesz, talán lehetetlen, de ugyanakkor pont ez az, ami miatt szeretném lefutni”.

A kétgyeremekes Jasmin derbyshire-i Hadfieldben született. Korábban, 2022-ben már indult a maratonon. Akkor három kört teljesített.

Változtatják a pályát

A Frozen Head State Parkban található pálya vonalát minden évben változtatják. A 100 mérföldes futópályán 60 000 lábnyit kell emelkedni és ereszkedni. Körülbelül kétszer olyan magas, mint a Mount Everest. A nagyjából öt 20 mérföldes körből álló versenyen minden évben csak 35 résztvevő vehet részt.

A versenyt 1989-ben 100 mérföldesre (160 kilométerre) bővítették és azóta mindössze huszan értek a végére 60 órán belül.

A Barkley-pálya Gary „Lazarus Lake” Cantrell és Karl Henn ötlete volt. Akkor jutott az eszükbe, amikor hallottak James Earl Ray, Martin Luther King Jr. gyilkosának 1977-es Brushy Mountain állami börtönből való szökéséről.

Ray csak körülbelül 12 mérföldet (19 kilométert) tett meg, miután több mint 50 órát futott az erdőben úgy, hogy napközben elrejtőzött.

Cantrell állítólag gúnyolódott a Ray által megtett távolságon, mondván: „Én legalább 100 mérföldet meg tudnék tenni”.

A versenyt a Kanadában élő ukrán futó, Ihor Verys teljesítette a legrövidebb idő alatt, 58 óra 44 perc és 59 másodperc alatt ért célba.

Forrás: BBC, 

Kiemelt kép: Jacob Zocherman & Howie Stern