Az OTP Bank ügyfeleknek szóló figyelmeztetést bocsátott ki, mert az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett a bank nevét felhasználó csaló telefonhívások száma. Az írták az ügyfeleinek, hogy “a csalók a bank biztonsági, vagy egyéb munkatársának adják ki magukat, a bizalmat úgy is próbálják erősíteni, hogy hamis fotós igazolványt küldenek az ügyfél e-mail-címére” – írják.

A telefonos csalók azzal hívják fel az ügyfeleket, hogy veszélyben van a számláján lévő pénzösszeg. Máskor azt állítják, hogy a bank gyanús utalás kezdeményezését észlelte és kérik annak megerősítését. A kár megakadályozására azt kérik az ügyfeltől, hogy különböző programokat telepítsen a számítógépére vagy telefonjára. A programokról azt állítják, hogy ezek a csalás megelőzését, illetve megakadályozását szolgálják – írja a penzcentrum.hu. 

Ez persze nem igaz, viszont az eszközökre telepített programmal a csaló láthatja az ügyfél informatikai és mobileszköze összes adatát, így az internet vagy mobilbank belépéshez szükséges jelszavakat, a banktól érkező megerősítő kódokat. Ezek ismeretében hozzáférnek a bankszámlákhoz és amelyeket felhasználva elutalják a pénzt az ügyfél számlájáról – hívta fel a figyelmet a bank.

Az OTP Bank arra figyelmezteti az ügyfeleket, hogy a bank sohasem kér programtelepítést az ügyfeleitől és a munkatársaik sem küldenek igazolványfotót az azonosításukra. Semmilyen szoftvert nem szabad telepíteni az eszközeikre, különösen akkor, ha arra telefonhívásban kérik meg! Figyelmesen olvassák el a banki SMS- és pushüzeneteket, az azokban megküldött kódokat senkinek ne adja ki!

Egy ilyen csalás a közvetlen környezetemben is megtörtént, ennek részleteiről ebben a cikkben írtam. Röviden annyi történt, hogy azzal hívták fel az egyik családtagomat, hogy az OTP Banknál vezetett számlájáról gyanús utalást kezdeményeztek. Ezek után a csaló telefonon kérte az AnyDesk-program telepítését telefonra és számítógépre. Ezt követően pedig elutaltattak több millió forintot a gyanútlan OTP-s ügyfélel úgy, hogy arra hivatkoztak, ez csak egy próbautalás lesz.

Részletek ebben a cikkben:

Modernkori bankrablás, avagy így lopták meg a családomat