Tizenegy évvel ezelőtt, 2013-ban történt a XV. kerületi, önkormányzati fenntartású óvodában a bénulással járó baleset. Hároméves gyerek szenvedett maradandó károsodást a fuldoklás okozta oxigénhiányos állapot miatt. A család 2017-ben indította meg a bírósági per. A most megszületett ítélet miatt az önkormányzat a kúriához fordul.

A perről majd később ad tájékoztatást az önkormányzat, folyamatban levő ügyről nem számol be – reagált Cserdiné Németh Angéla polgármester a XV. kerületi önkormányzat testületi ülésén február 29-én, amikor az ügyről kérdezte Mihály Zoltánné fideszes képviselő.

Az RTL Klub számolt be arról, hogy rekordösszegű, 265 millió forintos kártérítést és ezen felül havi 1 millió 800 ezer forintos járadékot ítéltek meg egy lebénult fiú családjának. A kerületi óvodában 2013-ban az akkor hároméves gyerek félrenyelt egy répadarabot. A gyerekek a szabadban, állva tízóraiztak az udvaron, amikor a kisfiú torkán akadt a répadarab.

Az óvónő próbált segíteni, de nem tudott. Hiába értek oda gyorsan a mentők, addigra a gyerek olyan súlyos oxigénhiányos állapotba került, hogy újra kellett éleszteni. Bár túlélte, végtagjai lebénultak és értelmileg is sérült, 24 órás felügyeletre szorul.

Az óvodát képviselő ügyvéd szerint magyar viszonylatban abszurd a kártérítés összege, a Kúriához fognak fordulni.

A család élete tönkrement, a szülők elváltak, az anya a beteg fiával Németországba költözött. A pert hét éve indították az óvoda ellen. A felelősséget – azaz, hogy kulturált étkezéssel a baleset elkerülhető lett volna – a bíróság már korábban megállapította. Most a kártérítés összegéről született jogerős döntés.

Kiemelt kép: RTL Klub