Ma, március 1-jén reggel 8-tól dálután 2 óráig polgári engedetlenséget hirdetett a Rákospalotai Összevont Óvoda Mozdonyvezető Tagóvodájának tizenöt munkatársa. Azért döntöttek a polgári engedetlenség mellett, mert a február 11-én, a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben leírtak ellen akarnak ilyen módon tiltakozni. A Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban is tartottak polgári engedetlenséget, tizennyolc tanár írta alá az iskolai pedagógusok közös nyilatkozatát.

A kormányrendeletben “a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza a törvényhozó, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén, miközben a normál hétköznapi oktatás-nevelés során sem képes biztosítani e tevékenység minimális személyi feltételeit… a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalamtlanná teszi” – írják az óvodai dolgozók a nyilatkozatukban.

A Mozdonyvezető óvoda dolgozói

Azt is kifejtik, hogy a sztrájk joga nem önmagáért fontos a társadalom bármely rétege számára, hanem azért, hogy ha szükséges, harcolni tudjanak a méltó körülményekért, melyek biztosíthatják, hogy minél magasabb színvonalon láthassák el a munkájukat.

Az egyik sztrájkoló óvodapedagógus elmondta, hogy a sztrájk napján a körülbelül száznegyven gyermekből harminc százalékot vittek oviba a szülők.

Azt is elmondták a sztrájkolók, hogy az óvoda vezetése támogatta a kezdeményezésüket, és biztosította őket arról, hogy semmilyen hátrány nem éri az akcióban résztvevőket. A feltételeket is megadta ahhoz, hogy a munkatársak képviselhessék az érdekeiket. A  szülők többsége szintén megértő és támogató volt.

Képek forrása: Mozdonyvezető tagóvoda pedagógusa

Katt —–> Pólóoldal