A krónikus orrdugulásnak, az „allergiás náthának” lehet oka a télen gyakrabban jelentkező házipor-allergia. Rendszeres szellőztetéssel, ágyneműcserével, alapos takarítással, légtisztítók használatával mérsékelhető a poratkák száma.

A betegséget sokan úgy ismerik, hogy házipor-allergia, de a tünetek kiváltója mégis a poratka ürüléke mondta dr. Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa a semmelweis.hu-nak.

 A fűtési időszakban a padlószőnyegen, takarókon, függönyökön, plüssállatokon megtapadnak ennek széttöredezett szemcséi, majd időről időre a levegőbe jutnak és belélegezzük. Az atkák az emberi testről levált hámsejtekkel táplálkoznak, ezért leginkább az ágyban telepszenek meg. Fontos, hogy hepafilteres porszívót használjanak az allergiások, mert a más szűrővel felszerelt gépek visszaengedik az allergéneket.

Magyarországon az allergiások kisebb része szenved porallergiában, azonban nem mindenki keresi fel az orvost. Pedig a kellemetlen tünetek miatt érdemes minél hamarabb először háziorvoshoz, majd fül-orr-gégészhez fordulni.

Az allergiavizsgálatot akkor végzik el, ha a részletes kórtörténet és a vizsgálat alapján az allergiás nátha gyanúja felmerül.

Első körben életmódbeli tanácsokkal, tüneti kezeléssel, amely antihisztamin készítmények, súlyosabb esetben allergia elleni orrspay, ritkán szemcsepp használatából áll, esetleg szóba jöhet immunterápia is.