Hatvan évvel ezelőtt, 1962. december 21-én Szegeden végezte el az első magyarországi veseátültetést Németh András urológus adjunktus. Egy pécsi születésű magyar orvos pedig 1902. március 7-én Bécsben végezte el az első veseátültetést a világon.

A történelmi eseményről és az első magyar szervátültetést végző orvosról megemlékezett az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatósága, ami a közleményében felidézte: az ötvenes évek elején Európában egyre több helyen kezdtek foglalkozni a veseelégtelenség kérdéskörével. A 90 százalékos halálozású betegség arra ösztönözte az urológusokat, hogy a konzervatív kezelés mellett valamilyen művi méregtelenítést is alkalmazzanak. Így születtek meg Európában az első művesekészülékek, melyek közül a módosított Alvar-készüléket Magyarországon elsőként Szegeden alkalmazták.

A veseelégtelenség kezelésében már ekkor ígéretesnek mutatkozott a veseátültetés. Németh András néhány kollégájával kísérleteket kezdett kutyákon. Aztán 1962-ben féléves ösztöndíjas állást kapott a londoni Postgraduate Medical Schoolban. Itt első asszisztensként részt vett egy veseátültetéses műtétben, amelyet a negyedikként végeztek el a világon. A magyar orvos Dempster professzor módszerét hozta haza, és a londoni tapasztalatok alapján 1962. december 21-én elvégezte az első magyarországi veseátültetést egy 26 éves férfin, akit már csak dialízissel lehetett életben tartani. A műtéthez a vesét a beteg 21 éves, egészséges öccse adományozta.

Reménytkeltő 79 nap

A beteg 35-40 napig kitűnő állapotban volt, majd fokozatosan egyre rosszabbul lett, és  végül a kilökődési reakció következtében a 79. posztoperatív napon elhunyt. Ezt Németh András később 79 nap remény című kisregényében is megörökítette.

Hazánkban Petit professzor, a szegedi sebészeti klinika igazgatója úttörő munkát végzett a veseátültetés téren. A vezetése alatt álló intézményben már 1954 óta foglalkoznak művese kezeléssel és 1961 óta veseátültetéssel. Egy évre rá, 1962 végén Magyarországon a klinikáján hajtotta végre először Németh András a vesetransplantációt.

A szegedi klinikán óriási anyagi befektetéssel korszerű laboratóriumos műtőt hoztak létre; saját művese állomásuk volt már a ’60-as években.

Az első 40 műtét között volt a magyar

A szegedi műtétet megelőzően Franciaországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában addig összesen 37 emberi veseátültetés történt, így a szegedi a világon a 38. transzplantáció volt, és Németh András a hetedik sebész, aki ezt a műtétet végezte.

Az első sikeres vesetransplantációt egyébként 1954-ben végezték, ez azonban egypetéjű ikrek között történt, s így nem volt immunológiai probléma. A vese átültetésénél az a szerencse, hogy sikertelenség esetén újabb átültést lehet végezni.

Kutyákkal kísérleteztek

A szervátültetések története azonban az 1900-as évekre nyúlik vissza. Alexis Carrel ekkor kezdett először foglalkozni az érvarrat technikájával. Kutyából kivette az egyik vesét és azt az állat nyakára ültette át. Munkájában azonban a szervátültetés csak melléktermék volt, vizsgálati módszer és nem önálló cél. Később azonban ő is rájött, hogy egy szerv átültetése, „amely ma még csak egyszerű műtéti kuriózum, egyszer talán gyakorlati jelentőségre is szert fog tenni”.

Az elmúlt 60 évben mintegy 12 ezer szervátültetés történt Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét transzplantációs központban. A vese-, máj-, szív-, tüdő- és hasnyálmirigy-átültetések között 775 élődonoros veseátültetés történt. A hazai szervátültetés 60. jubileumi évében, 2022-ben rekordszámú, 56 élődonoros veseátültetés történt.

Forrás: Lobogó, 1968. július 24., Vesevilág, 2002. március 1.

Kiemelt kép: AdobeStock