Összefogtak a Mézeskalács téri lakók és utcafórumot tartottak, és a tervük szerint petíciót intéznek az önkormányzathoz. Elegük lett abból, hogy egyre több a mocsok és a szemét az utcákon, tereken, járművekkel száguldoznak a lakótelep útjain, és rendszeresek a verekedések, balhék a parkokban. Vasárnaptól gyűjtik az aláírásokat a petíció mellé, ekkor beszéltek a kezdeményezésükről is.

Az elképzelésük szerint a gondjaikat, javaslataikat, kérdéseiket tartalmazó petíciót elküldik az önkormányzat vezetésének a támogató aláírásokkal együtt. Az aláírásokat online is le lehet adni. Ezenkívül várják a támogatóikat augusztus 15-én és 16-án 17 órától 18.30-ig a Mézeskalács téri SPAR-nál.

Kép: Szótkérek.hu

Az előzményekről Vecsei Péter elmondta, júliusban kezdeményeztek utcafórumot online szervezéssel, hogy összegyűjtsék és átbeszéljék a környék problémáit. Azóta Vecseivel együtt összesen tizenketten álltak a kezdeményezés élére.

Mit szeretnének elérni?

A petícióban leírtak szerint a Mézeskalács téren és környékén az utóbbi hónapokban egyre nagyobb létszámban jelentek meg hajléktalanok, akik a nap nagy részét a SPAR melletti padokon töltik, éjszakára pedig a lakóépületek mellé (Mézeskalács tér 3. számnál) húzódnak be.

Mivel egész nap itt vannak, ezért a környék bokraiban végzik a dolgukat. Vecsei Péter elmondta, hogy verekedésig fajuló veszekedés is volt már közöttük, így kénytelenek voltak kihívni a rendőrséget.

Emberi ürülék a Mézeskalács tér 2. szám mellett. Forrás: petíció melléklete

És ha már a SPAR szóba került, az üzletnél levő ütött-kopott padokat is szeretnék, ha rendbe tenné az önkormányzat.

A környék rendezettlenségéhez az is hozzájárul, hogy a megtelt önkormányzati hulladékgyűjtőket rendszertelenül ürítik. Ha a BUDAPEST XV applikáció működne, azon be lehetne jelenteni, de mivel használhatatlan, ezért a lakók nem igazán tudják, hogy az önkormányzatnál kihez fordulhatnának az ügyben.

Az itt élőknek az lenne a javaslatuk, hogy rakjanak ki fedeles gyűjtőket vagy pedig rendszeresebben ürítsék a meglévőket. Az is probléma, hogy nem lebomló, szelektíven gyűjthető vagy kommunális hulladékot is sokszor tesznek le a gyűjtők mellé.

Forrás: petíció melléklete

Napi szinten okoz bosszúságot, hogy a kutyasétáltatók közül sokan nem szedik fel a kedvencük után a kutyaszart. A környéken élők szerint a nemtörődömségen túl ennek oka lehet az is, hogy a téren összesen kettő kutyagumigyűjtő van. Ebből is jó lenne több a területen.

Szintén a szemeteléssel függ össze, hogy a Hétszínvirág Óvoda melletti zöldhulladék-gyűjtőbe is rendszeresen bedobálnak műanyag hulladékot, és szeretnék a lakók, ha ennek elkerülésére is találna megoldást az önkormányzat.

A Mézeskalács téren élők azt tapasztalják, hogy egyre több az autó a környéken, és éppen ezért kérik az önkormányzatot, festessen fel parkolási sávokat, hogy tudják, hova lehet leállni, és úgy álljanak meg a járművekkel, hogy a parkolásnál vagy ki- és beszállásnál ne rongálják meg egymás kocsiját.

A járművekkel kapcsolatban van más gond is. Az áruszállítók, futárok, valamint több autós a lakóépületek közötti szűk utcákat versenypályának gondolják, és ott száguldoznak. Éppen ezért az a kérésük, hogy a Wesselényi és az Őrjárat utca felől a Mézeskalács téren belüli közutakat minősítsék lakópihenő övezetté és fekvőrendőrt is telepítsen a kerületvezetés.

A lakók úgy látják, hogy a gondokat a térfigyelő kamerákkal lehetne a leghatékonyabban megoldani. Továbbá azzal, hogy a kerületi közterület-felügyelők és a rendőrök többet járőröznek a környéken. Adott esetben büntetnének is.

A petícióban megfogalmazott legtöbb probléma az emberi hanyagságra vezethető vissza. Sokan úgy gondolják, hogy a tettük nem bizonyítható és következmény nélkül marad.

A petíciót kezdeményezők között van Pósa András is, aki szerint híre ment a júliusi lakossági egyeztetésnek, és ennek nyomán az önkormányzat valamivel jobban odafigyel a területre. Rendszeresen járőröznek a közterület-felügyelők, ha kell büntetnek és hívják a rendőröket is. Az önkormányzat takaríttatja a közterületeket is.

Összességében elmondható, hogy mérséklődött a randalírozás, italozás a környéken és kevesebb a szemét is. De ez még koránt sem jelenti azt, hogy elégedettek az állapotokkal.

Cserdiné Németh Angéla polgármester, Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő és a terület önkormányzati képviselője, Király Csaba augusztus 18-án délután 4 órakor lakossági fórumot tart a Mézeskalács téren.