Balesetet szenvedett egy nő a Mátyás-hegyi-barlangban augusztus 13-án egy vezetett túrán. Az egyik mászásnál csúszott meg és a hátára esett. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat hozta a felszínre.

A nő akkor sérült meg, amikor egy kisebb csoport overallos túrán vett részt a budapesti Mátyás-hegyi-barlangban. A társaság barlangi túravezetővel akarta megtenni a körülbelül 2,5 óra hosszúságú útvonalat – írja a caverescue.hu.

Azt is leírták, hogy „ebben a barlangrészben kúszni-mászni kell, sok helyen szűkebb részeken, máshol kisebb-nagyobb letöréseken keresztül. A túrán való részvételhez barlangász előképzettség nem szükséges.”

Nem sokkal dél után az egyik átlépőnél egy 28 éves nő visszacsúszott, és a hátára esett, medencéjét fájlalta. A túravezető a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segítségét kérte. A baleset 45 méter mélyen történt, ami körülbelül 15 emelet mélységnek felel meg.

A riasztást követően  a környék barlangi mentői vonultak ki, majd elsőként egy orvoscsoport szállt le a barlangba. A megérkezésükig a sérültet a túravezető irányításával szakszerű elsősegélyben részesítették.

Az orvosok a fájdalomcsillapítás után a speciális barlangi mentőhordágyban rögzítették, majd elkezdték a felszínre szállítás.

A nőt végül átadták az Országos Mentőszolgálatnak, ami a Honvédkórházba szállította.

A mentésben 18 barlangi mentő vett részt, és 3 orvos, illetve a BMSz mellett a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai.

Kiemelt kép: Országos Barlangi Mentőszolgálat Facebook-oldala.