Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kéri a Független Benzinkutak Szövetsége az üzemanyagok kiskereskedelmi piacán kialakult helyzet miatt. Szeretnék tudni az árstop bevezetésének hátterét, és  belengettek egy performanszt is a Mol székháza elé.

A szervezet közleményében az áll, hogy tisztázni szeretnék, milyen hatástanulmányok előzték meg a 95-ös benzin és a gázolaj ármaximalizálását, milyen szakmai egyeztetést folytattak le a rendelet kiadása előtt, ki a felelős a részletszabályzat kidolgozásáért, illetve mérik-e a rendelet hatásait.

Azt is leírták, hogy a betarthatatlan szabályok miatt nem akarnak bírságot fizetni, illetve kérik a megítélt támogatások kifizetését.

Továbbá jelezték, hogy nyilvános performanszt hirdetnek a Mol budapesti székháza elé csütörtökön, március 24-e 12 órára.

A kormány még tavaly novemberben vezette be a benzinárstopot, ami május 15-ig érvényben marad. Először csak az üzemanyagok kiskereskedelmi árát, majd február 28-tól a nagykereskedelmi árát is 480 forintban maximálta. Állításuk szerint a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működése érdekében tették meg ezeket a lépéseket.

Ezenkívül a kormány az üzemanyagok jövedéki adójának 20 forintos csökkentéséről is döntött.