A XV. kerületben levő fővárosi hulladékhasznosító műbe viszik az utcákról begyűjtött karácsonyfákat, a becslések szerint több mint félmilliót szállítanak majd el – közölte az FKF, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) Hulladékgazdálkodási Divíziója.

A kihelyezési dömping január 6-a után kezdődik, és általában egy-másfél hónapig tart. A kijelölt gyűjtőpontokról a karácsonyfákat ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el. A lakóingatlanoknál kirakott örökzöldeket a hulladékszállító gépek gyűjtik össze, illetve szükség esetén a nagyméretű példányokat külön járművel viszik el.

A lakóknak tehát több lehetőségük is van megszabadulni a fáktól. Kirakhatják ezeket a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikén.

A  fenyőfákat először aprítják, majd a BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, ahol elégetik őket. Az égetés során, az úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel, hő- és villamos energiát állítanak elő.

A létesítményben termelt hőenergia a Főtáv hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában. A villamos energia emellett mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja – olvasható a közleményben.

Kiemelt kép: FKF Facebook-oldala