Szélhámoskodtak a Phöbus Villamos Vállalatok Rt. nevében, kereskedőktől pénzt próbált kicsalni egy volt vendéglős, és egy villanyszerelő hamis vállalati bélyegzővel vásárolt hitelre több üzletben. A közös a sztorikban, hogy Rákospalotán történtek, vagy palotai lakos volt az elkövetője a bűntényeknek. A korabeli újságok részletesen foglalkoztak ezekkel az ügyekkel.

Pénzt csaltak ki az áramszolgáltató nevében

„Több helyről értesültünk arról, hogy Rákospalota területén két szélhámos csal ki kisebb-nagyobb összegeket a Phöbus nevében a villanyáram-fogyasztóktól – írja a Palota-Újpest újság. „Ezek a szélhámosok legutóbb a Szentmihályi-uti fronton garázdálkodtak. Egymásután járták a házakat és különböző ürügyek alatt akarták a jóhiszemű közönséget megkárosítani 5-10-15 pengővel.”

A cikk szerzője ezekkel a sorokkal nemcsak a nagyközönség, hanem a rendőrség figyelmét is fel akarta hívni. Továbbá a Phöbusnak üzente, hogy „kötelessége ez esetben szintén figyelmeztetni a közönséget, hogy csak a hivatalos pénzbeszedők jogosultak az áramdíjak felvételére”.

Páratlan párossal fosztották ki a piaci közönséget

„A hírhedt itt a piros, hot a piros helyett új szélhámos játék tűnt fel Rákospalotán, a Rákos úti új piacon.” A szerző szerint a játék maga nem új, viszont a társaság, amelyik fosztogatja a piac jóhiszemű közönségét, nem ismert Palotán. „A szélhámos pénzt csörgetett a markában és közben ezt kiáltozta: „Pár, vagy umpár, páros, vagy páratlan!” Aki eltalálta, az tíz-húsz fillért nyert, sőt hogy a gyerekek is kedvet kapjanak, cukorkát is lehetett nyerni.”

Aztán persze belelendültek a játékba, és a tétek is növekedtek, „valósággal elakadt a forgalom a piacon”. Ahogy a játék haladt előre a nyerőkből lassan vesztesek lettek, és a károsultak csakhamar rájöttek, hogy trükkös csalók fosztogatják őket.

„A helyzet kezdett veszedelmessé válni, néhányon rendőrért szaladtak, de a szélhámosok is megneszelték a veszedelmet, kiugrottak az embergyűrűből és futásnak eredtek.”

Persze nyomuk veszett, a „rendőrség pedig intézkedett, hogy a szélhámosjáték többé ne ismétlődhessen meg a piacon és Rákospalota nyilvános helyein, a csalók kézre kerítésére pedig megindult a nyomozás” – állítja a Friss Újság.

A listázó zsaroló

Letartóztattak egy szélhámos volt rákospalotai vendéglőst, mert pénzt próbált kicsalni kereskedőktől. Az Esti Újság hasábjain megjelent sztori szerint Búkor József 47 éves volt vendéglős egy listát állított össze jómódú rákospalotai zsidó kereskedőkről, majd vörös ceruzával aláhúzott több nevet, köztük Hecht Ármin divatkereskedő nevét is. Ezt követően elment a divatkereskedőhöz és Hecht orra alá tolta a névsort, majd a következőket mondotta: „Magának be kell vonulni munkaszolgálatra. Ha nem fizet 50 pengőt mindjárt, úgy elővezetem!”. A kereskedő erre azt válaszolta a láthatóan ittas látogatójának, hogy megkapja, amit kér, de csak egy óra múlva, ekkor menjen vissza hozzá a pénzért.

Búkor bele is ment ebbe, de az egy órát próbálta hasznosan eltölteni, így a távozása után Kind Éliás papírkereskedőnél tett hasonló látogatást. Eleinte tőle is pénzt kért, végül megelégedett volna egy töltőtollal is, de azt sem kapta meg. „Majd megkeserüli maga a fukarságát” – fenyegetőzött a volt vendéglős és visszasietett Hechthez.

A divatkereskedőnél azonban már az orvos fia is ott volt, így együtt fogadták a zsarolót és átadták a rendőrnek. Az újpesti rendőrkapitányságról Búkort végül átkísérték a pestvidéki törvényszék fogházába. Egy vizsgálóbíró, Markóczy Miklós hallgatta ki. „Nagy nyomorban éltem — vallotta — és az az ötletem támadt, hogy ráijesztek a zsidókra és így szerzek pénzt.”

A vallomás nem hatotta meg a bírót és Búkor Józsefet kétrendbeli zsarolási kísérlet miatt előzetes letartóztatásba helyezte.

A bélyegzőhamisító villanyszerelő

Kellemetlen meglepetésben volt része a Fővárosi Javítószerelő Ipari Vállalat bérosztályán dolgozóknak, ugyanis hivatalos levelet kaptak az OTP-től arról, hogy „Kovács Imre, a Javszer 31 éves villanyszerelője hónapok óta nem fizeti az áruvásárlási hitel részleteit”. Azért volt ez meglepő számukra, mert Kovács már több mint másfél éve nem dolgozott a vállalatnál, az áruvásárlási hitel dokumentumain ugyanakkor a Javszer hivatalos bélyegzője volt. „Mint utólag kiderült. Kovács saját kezűleg készített, ügyesen hamisított bélyegzője.”

Az OTP és a Javszer együttes feljelentése alapján a rendőrség hamarosan elfogta a szélhámost, aki a fővárosi Ofotért- és Keravill-üzletekben sikerrel vásárolt a hamis bélyegzővel több tizezer forint értékben fényképezőgépet, rádiót, televíziót, lemezjátszót, magnetofont. Ezeket pedig nyomban tovább is adta.

Azonban ezzel nem elégedett meg. Amikor forró lett a talpa alatt a talaj, és úgy vélte, hogy az „OTP-bulit már nem érdemes erőltetni”, ekkor olyan asztalosokat keresett, akik konyhabútort készítettek eladásra. „A vizsgálat eddigi adatai szerint Kovács két — VIII. kerületi — asztalos kisiparosnál rendelt és vásárolt konyhabútort, egyenként nyolc-tíz ezer forint értékben.”

Az Esti Hírlap szerint az előleget, ezer forintot minden esetben kifizette, felpakolta a kocsira a bútort és elvitte eladni. Az asztalosok pedig hiába keresték a további összegért, a rákospalotai lakásán mindössze annyit tudtak meg róla, hogy ott már egy éve színét sem látták.

„Kovács előszeretettel utazgatott vidékre is — azt majd a vizsgálat tisztázza, volt-e vidéken üzleti ügye —, s ilyenkor szállodákban szállt meg (a szilvesztert a Velence-szállóban töltötte), s fizetés nélkül távozott.”

A XVI. kerületi Rendőrkapitányság Kovács Imrét előzetes letartóztatásba helyezte.

Források.

Palota-Újpest 1932. 11. 05.

Friss Újság 1933. 04.19.

Esti Újság, 1942. 11.05.

Esti Hírlap 1977. 01.19.

Kiemelt kép: rakospalotanno.hu

Katt —–> Pólóoldal