Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe; a kezdeményező Állatorvostudományi Egyetem mellett az okmányt 14 másik szervezet, többek között az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Állatorvosi Kamara, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert írta alá az állatok világnapja alkalmából. További csatlakozókat is várnak a kezdeményezéshez.

A kódexről elmondták, hogy nemcsak a társállatokra, hanem valamennyi állat védelmére készült.

  • „Ahhoz, hogy a dokumentumban leírtak egészében teljesüljenek, maradéktalan összefogásra van szükség” – mondta Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. A kódexet aláírhatja minden állatokkal foglalkozó, valamint állatokról kommunikáló magyarországi szervezet, amely magáénak érzi és elfogadja az abban foglaltakat. Az okmány szövege a www.univet.hu weboldalon olvasható.
  • „A kormányzat célja, hogy öt éven belül Európa élmezőnyébe tartozzunk az állatvédelem területén” – fejtette ki Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. A februárban elkezdett tizenhárom kérdéses állatvédelmi konzultációban több mint 262 ezren mondták el véleményüket.

Az Állatvédelmi Kódexet aláírta:

a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos,

az Országos Rendőr-főkapitányság,

a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal,

a Magyar Állatorvosi Kamara,

a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara,

a Fővárosi Állat- és Növénykert,

az Országos Magyar Vadászati Védegylet,

a Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft.,

a NOÉ Állatotthon Alapítvány,

az Állatmentő Szolgálat Alapítvány,

a Hangya Közösség,

az Ebugatta.hu,

a Kutyabarat.hu,

a Hunland Trans Kft.

Kiemelt kép: Veszprémi Állatkert