Szuszogás, dübörgés, targoncák zaja. Ez fogadta a sajtó képviselőit, amikor a Coca-Cola dunaharaszti gyárába látogattak el, hogy megnézzék a három óriás robotot a cég raktárában.

A hideg, ködös időjárás vagy a tűző napsütés sem zavarja a gépeket. a robotok a maguk tempójában készítik össze az árut a raklapra. A hatalmas raktárban egy ketrec mögött végzik a dolgukat, és senki sem háborgatja őket a több mint 1000 négyzetméteres területükön.

A dolguk pedig nem más, mint, hogy a mesterséges intelligenciával felszerelkezve a gyártósorról érkező termékeket összekészítését, raklapokra tegyék és a fóliázást is segítsék. A folyamatot három önműködő robotkarral, targoncákkal és kisebb járművekkel, úgynevezett sharkokkal hajtják végre önállóan.

A több mint 750 millió forintból elkészült logisztikai fejlesztésről Békefi László ügyvezető igazgató elmondta, hogy ezzel a legnagyobb közép-európai gyártóbázist akarják létrehozni a cégen belül.

A technológia a cég 20 legnépszerűbb termékét hiba nélkül képes kezelni, a három robotkar az embernél több mint kétszeres sebességgel dolgozik. A robotok a dunaharaszti raktárban óránként hat raklap összeállítására képesek, a nap 20 órájában – ismertette. A robotok három-négy ember munkáját végzik el.

MTI/Illyés Tibor

A robotok a raktárban megforduló évi több mint 700 millió liter késztermék speciális válogatási és csomagolási feladatainak 15 százalékát vállalják át a tervek szerint. Az emberi és a robot erőforrások szimbiózisával jelenleg 15 százalékos hatékonyságnövelést értek el.

Horváth Tibor, országos raktározási vezető elmondta, hogy a fejlesztés nem csak az országban és a hazai élelmiszeriparban számít egyedülállónak, ezidáig a csoporton belül ez az egyetlen, ahol bevezették a robotizált technológiát. A beruházás 2021 januárban indult, idén januárban telepítették a robotokat, és tavasszal érték el a maximális kapacitást, óránként 450 rekesz mozgatását.

Kitért arra is, hogy a vevőkiszolgálásban 10 százalékos hatékonyságnövelést hozott egy másik, 21 millió forint értékű fejlesztés. Ebben az okosszemüvegek segítségével a raktári munkatársak hangvezérelt utasításoknak megfelelően végzik a vevőrendelések összekészítését.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor