Harminckilenc évvel ezelőtt, 1982. szeptember 14-én jött a hír, hogy az egykori színésznő, monacoi Rainier herceg felesége, az 51 éves Grace Kelly belehalt sérüléseibe, amiket a Monaco közelében egy gépkocsibalesetben szenvedett. A kocsit fiatalabbik lánya, Stephanie vezette, őt súlyos égési sebekkel szállították kórházba. A gyönyörű, hideg szépség élete nem volt felhőtlen a hercegségben, a csillogás mögött sok-sok keserűség lappangott a pompás hercegi palota falai között.

A monacói hercegnő röviddel halála előtt újra a filmezés felé fordult. Igaz, nem színésznőként, hanem A legnagyobb titok című dokumentumfilm narrátoraként.

Grace Kelly az ’50-es években volt filmsztár, a világhírű rendező, Hitchcock számára maga volt a „szexuális vulkán”.

A művelt, hideg szépség 1929-ben született Philadelphiában, és már gyermekként szerepelt színpadon. Később a legjobb színiiskolába járatták, majd húszévesen New Yorkba ment, és fotómodellként dolgozott. A siker hamar rátalált, ugyanis szerepet kapott a Broadway-en, majd 22 évesen játszott Henry Hathaway Tizennégy óra című filmjében. A falusi lány című moziban nyújtott alakításáért meg is kapta az Oscar-díjat. Még 10 filmben játszott 27 éves koráig, amikor is otthagyta Hollywoodot.

Románc a filmforgatáson

A monacói herceg és a színésznő románca 1954-ben kezdődhetett, amikor az aranyszőke, bájos Grace Kelly éppen Monte-Carloban volt, ahol Hitchcock „Tolvaj! Fogják meg!” című filmét forgatta. A következő évben, amikor a művésznő megjelent a cannes-i filmfesztiválon, már sokat látták Rainier herceg társaságában.

A herceg végül annak rendje és módja szerint megkérte Grace kezét Philadelphiában. Nem volt semmi komplikáció, a dúsgazdag építési vállalkozó, id. John B. Kelly boldogan adta áldását a fiatal párra. Mrs. Kelly, az örömanya pedig így kommentált az eljegyzést: „Itt vagyok, egy volt kőműves felesége és a lányom herceghez megy feleségül.”

Akkoriban sokat találgatták, milyen jövő várhat Kellyre. Egy szóban összefoglalva: fényes. A herceg feleségeként a Földközi-tengerre néző 200 szobás palotában lakott. A kikötőben, a többi luxushajók között, ott horgonyoz a híres Juvante II, az uralkodó káprázatosan berendezett 360 tonnás jachtja. A herceg tizenhárom autója közül bármelyikkel furikázhatott. A hercegség éves jövedelme pedig az ’50-es években 52 millió frankot tett ki.

A boldogság árnyoldala

A hercegnő halála után jelent meg Robert Lacey 1994-ben kiadott Grace című könyve, amelyet egyben a hercegnő utolsó életrajzának is tartanak. A könyv egész Franciaországban kapható volt – Monaco kivételével. Állítólag Rainier herceg elrendelte, hogy száműzzék a hercegség könyvesboltjaiból.

Miért tilthatta ki az uralkodó a könyvet? Mert minden oldala kemény kritikát fogalmaz meg a herceg családjáról, a Grimaldiakról. Többek között az is kiderül, hogy az a hét, amikor Grace és Rainier összeházasodott 1956-ban, inkább hasonlított egy rémálomhoz, mint boldog készülődéshez.

Grace-ről valamennyi életrajzíró közkinccsé tette eddig, milyen szigorú neveltetésben részesült otthon. A dúsgazdag Kelly apuka elvárta ugyanis, hogy a négy gyermeke a legkiválóbb legyen abban, amit csinál. Grace a kedvességével próbált az apjához közelebb férkőzni, de a férfi nem tűrte az érzelmeket. A monacói herceggel való házasságkötést is azzal magyarázták sokan, hogy így akarta az apjának megmutatni: ő érte el a legtöbbet. Hiszen nemcsak az Oscar-díjat kapta meg fiatalon, hanem Európa egyik legelőkelőbb trónjára is felülhetett.

Nem kellett azonban sok idő ahhoz, hogy Grace rájöjjön, Monaco nem más, mint egy luxus börtön. Az egyik barátnő igen komor képet festett a palotában uralkodó állapotokról: „Grace azt szerette volna, hogy ebben a komor épületben mindig süssön a nap, de mindenki csak mosolygott a háta mögött:” „A férj „parancsoló természete” miatt gyorsan megromlott a kapcsolata Rainier herceggel. „Számtalanszor láttam Grace-t kisírt szemekkel kilépni szobájából” – emlékszik vissza a palota egyik alkalmazottja.

Pedig az amerikai lány mindent elkövetett, hogy megszerettesse magát. Megtanult franciául, tudta, hogyan kell viselkednie az udvari ceremóniákon. El is érte, hogy a monacóiak rajongjanak érte. Grace ráadásul teljesítette hercegnéi kötelezettségeit, hiszen megszületett Caroline, Albert és Stephanie.

Feltette a térképre a miniállamot

Sokak szerint a miniállam rengeteget köszönhetett Gracenek, ugyanis abban az időszakban Monaco nem volt több egy „üdülőfalunál”. A sokáig agglegényként élő Rainier megítélésén sokat javított, hogy egy amerikai filmcsillagot vett feleségül, akit követett a rivaldafény. Állandóan fotóriporterek járták a hercegség utcáit és turisták hada várt arra, hogy megláthassa a hercegnét.

Az a hír járta, Grace nem csinált titkot abból, hogy mi nyomja a szívét. „Rainier a szó szoros értelemben bezárt, nem tudok mozogni, nem mehetek sehova, nincs szabadságom.” Később külön is váltak, Grace Párizsban, Rainier Monacoban élt. Grace fiatalemberek karjaiban keresett menedéket, akiket a közeli barátnők csak „szórakoztató partnereknek” neveztek.

Állítólag 1976 és 1982 között több férfi is vigasztalta, akik kényeztették, udvarolgattak neki. Így próbálta pótolni azt a gyengédséget és szeretetet, amit haláláig nem kapott meg férjétől. „Mindannyian megbánták, hogy nem voltak vele kedvesek. De már késő. Remélem, furdalja őket a lelkiismeret” – nyilatkozott keserűen Grace egyik barátnője a királyi pompával megtartott temetésen, ahol Haydn és Bach gyászzenéje mellett rótta le kegyeletét a gyászoló tömeg a hercegnő koporsója előtt.

Forrás: Arcanum Digitális Tudástár