Az önkéntes munka ilyenkor is virágzik. Két magyar lány vette a holmiját, és a Wwoof programban kiment Ausztriába egy biogazdaságba dolgozni. A farm gazdáinak sikerült talpon maradniuk annak ellenére is, hogy a járvány miatt az egyik fő profiljuk, a vendéglátás és szálláshelykiadás bedőlt. A lányoknak munkát tudnak adni a helyi bioboltjukban, és a farm állatainak ellátásába is besegítenek.

Blanka és Iza még tavaly döntött úgy, hogy kiutaznak Ausztriába önkéntesnek egy biofarmra. Nem kellett hosszan keresgélniük a gazdaságok között, ugyanis viszonylag hamar visszajelzett az egyik gazda, hogy szívesen fogadja őket. A gazdálkodó a munkájukért cserébe szállást és ellátást biztosít számukra.

A svájci határ mellett levő hegyi farmon minden megtalálható, ami az önfenntartáshoz szükséges. Termesztenek zöldségeket, tartanak állatokat, és a levágott állatok húsát, valamint a lefejt tejet helyben fel is dolgozzák.

„A lefejt tejből például sajtot, joghurtot állítanak elő, a farmhoz tartozó vágóhídon a levágott állatok húsából kolbászt, sonkát készítenek” – mondja Blanka. A saját tenyésztésű állataik mellett mások haszonállatait is feldolgozzák.

Ugyanis a gazdaság túlélésének záloga, hogy egyrészt kisboltot üzemeltetnek, amiben a saját és a környező települések biogazdáinak termékeit árulják, másrészt vállalnak kiszállítást a környező falvakba. Online rendelhető tőlük háromféle méretű dobozban zöldség és húsáru, ezek tartalmát a megrendelő saját kénye-kedve szerint állítja össze a gazdálkodó által forgalmazott termékekből.

„A saját terményük mellett zöldségeket rendelnek például Németországból és a környező településekről. Ezek mind-mind bio-, minősített zöldségek. Nem forgalmaznak mást. Elképesztő az ízük és a minőségük ezeknek a termékeknek” – mondja Blanka.

A kisboltban a friss tejtől és joghurttól a sajtig, a paprikakrémtől az ecetig, a kolbásztól a nyers húsig gyakorlatilag minden megtalálható. „Nagyon sok a munka a boltban a nyitástól, reggel 9-től az este 6 órás zárásig. A megrendelt áruk kiszállításához a dobozokat mindennap mi állítjuk össze, és megcsináljuk a tejtermékek kimérését, felcímkézését is. A kenyeret délután sütjük” – teszi hozzá a lány.

A lányok reggel 7-kor kezdenek és nem ritka a 10 órás műszak sem. Reggel ellátják a gazdaság állatait, majd átmennek a kisboltba, ahol többek között a beérkező árukat címkézik fel. Délben együtt ebédelnek a családdal, majd két óra pihenő következik. Blanka délután 2-től kezdi a környék gyerekeinek lovagoltatását, ami délután 5-ig tart. Este aztán ismét az állatokat kell ellátniuk. Egyedül vasárnap tartanak szünetet, ilyenkor kirándulnak a környező hegyekben.

Blanka

A rendeléseket hétfőn és kedden veszik fel és nem ritka, hogy 400, különböző méretű zöldségesládát állítanak össze. Ezek értéke ládánként 15 és 150 euro között változik, ilyen összegben rendelnek a környékbeli lakók termékeket.

Aki esetleg a bolt zárása után érkezik vagy hétvégén akar magának bioterméket vásárolni, megteheti. Az üzlet előtt ugyanis egy termékekkel feltöltött hűtő áll, amiből kivehető az áru, és a helyére be kell tenni a termék ellenértékét.

„Ausztria művelhető területének 25 százaléka minősített bioterület, így nagyon sok a biofarm. Rengeteg terméket állítanak elő ezekben a gazdaságokban. A lakók pedig adnak arra, hogy támogassák a helyi termékeket, és minőségi élelmiszert fogyasszanak” – mondja a lány.

A lányok még maradnak Ausztriában, mert az a tervük, hogy a család hüttéjében dolgoznak, ami Ausztria első, csak bioalapanyagokból készült ételeket árusító hüttéje volt, ha és amennyiben újból megnyithatják ezeket a vendéglátóhelyeket is. Ugyanis az osztrákok abban reménykednek, hogy március elején kinyithatnak az éttermek, büfék, kocsmák, és visszaáll minden a régi kerékvágásba úgy, ahogyan ez a járvány előtt volt.

Fotók: Iza