A lakosság, az iskolák és az óvodák, a nemzeti parkok munkatársai is besegítettek abba a felmérésbe, amiben a hazánkban telelő fülesbaglyokat számolták meg. Az eredményeket jelentő lakók időnként az ember-madár együttéléséről is beszámoltak. Tésáról valaki azt írta, hogy „vigyázva közlekedünk a kertben, hogy ne zavarjuk a baglyokat.” Az idén is megtartott felmérés azért volt fontos, mert ebből tudtak arra is következtetni a szakemberek, hogy az összeszámolt több mint 16 ezer madár körülbelül 4 millió, a mezőgazdaságnak is kárt okozó rágcsálót pusztít el a 100 napos telelési időszakában. 

Nagyon sok adat érkezett be az ország különböző pontjairól, legalább 670 településén és 991 helyszínen jegyezték fel azt a 16 455 erdei fülesbaglyot, ami hazánkban telelt – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), ami még januárban kérte a lakók és a média segítségét a bagolyszámoláshoz. Figyelembe véve, hogy egy erdei fülesbagoly naponta átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatot eszik meg és, ha 100 napos telelési időszakkal számolunk, akkor a madarak legalább 4 113 750 mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztítanak el a 2020/2021-es telelési időszakukban. A mezei pocok méretű állatokból tehát, ha egy állatot 25 grammosnak számítunk, ez összesen 102,8 tonnának felel meg.

Ez az adat azért is fontos, mert ebből is látszik, hogy a baglyok mennyire hasznosak, hiszen teljesen ingyen, plusz környezetterhelés nélkül pusztítják el a kártevőket a földekről. Így legalább ennyi rágcsálót nem kell környezetszennyező kemikáliákkal kiírtani.

Forrás: MME

A bagolyszámlálás érdekessége, hogy ezernél is több madarat írtak össze Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén,  Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Idén is Túrkevén nappalozott a legtöbb erdei fülesbagoly, összesen 593, és rajtuk kívül még megfigyeltek 8 réti fülesbaglyot is.

Budapesten négy kerületben, a X., XVI., XVII. és a XXI. kerületekben találtak erdei fülesbaglyot. A XVII. kerületi Szilárd utcában igen számottevő, hat példányból álló csapatot jelentettek egy magánház udvarából.

Forrás: MME

A felmérők két gyöngybaglyot, ötvenkét kuvikot, hat macskabaglyot és negyvennégy réti fülesbaglyot is megfigyeltek.

Úgy tűnik, hogy a lakók nagyon szívesen segítettek a számolásban, és nem bánják a madarak társaságát. Tárnokról az egyik számoló azt írta az egyesületnek: „Két nagy tujánk van, abban gyülekeznek a madarak. Jól érzik magukat, sokan vannak. Köpetek sok számban találhatóak a tuja alatt. Szeretnek itt lenni.”

Az erdei fülesbagoly volt 2020-ban az év madara. A tavalyi szavazáskor még a füleskuvik és az uráli bagoly is esélyesként indult.

Az erdei fülesbagoly közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, hosszú felmereszthető tollfülű bagoly, Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ. A világállomány mintegy 28 százaléka él Európában. Magyarország leggyakoribb bagolyfajának állománya 6 500-12 000 pár közé becsülhető, a Kárpát-medencében a kedvenc telelési területük Közép-Magyarországon és a Vajdaságban van. A madár fő tápláléka a kisrágcsáló, de helyenként és időszakonként az énekesmadarakat is megeszi. A hazai vizsgálatok alapján leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog.

Őszönként hatalmas, akár több százas csapatokban jelenik meg a falvak, városok fáin. A településeken telelnek, és éjszakánként repülnek ki innen vadászni.

Kiemelt fotó: MTI, Czeglédi Zsolt