Melegszik az idő a július 18-val kezdődő héten, többfelé 35 Celsius-fok felett alakulnak a maximumok, érdemi csapadék továbbra sem várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. A nyári hőségben jelentősen megnő az ivóvízigény, főleg a turisztikai célpontoknál és az agglomerációban, ahova az utóbbi időben sokan költöztek – írja a Technológiai és Ipari Minisztérium. Kérik, hogy a hideg vízhez ne folyassák a csapból a vizet, hanem egy kancsóban hűtsék le a hűtőben, és kútvizet használjanak a locsoláshoz.

A Balatonnál évközben egy átlagos napon 70 ezer köbméter/nap a kitermelt és felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméter/napra nő és tartós hőség idején akár 130 ezer köbméter/nap is lehet. A szolgáltatók készülnek a következő napokban várható extra ivóvíz-igénybevételre, a vízbázisok megfelelő tartalékkal rendelkeznek.

Ha a rendkívüli időjárás miatt mégis korlátozások lesznek, akkor a kieső mennyiséget alternatív módon, például lajtos kocsival, zacskózott vízzel pótolják. Emelett több helyen párakapukat raknak ki.

Legutóbb ilyen vízhiányos időszak június végén Solymár és környékén volt, akkor lajtoskocsikkal oldották meg az ivóvíz kiszállítását a településekhez.

Kánikula idején  fontos a megfelelő hidratálásra, a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása is. Erre remek megoldás a csapvíz, aminek a minőségét folyamatosan ellenőrzik, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, hiszen az üdítőknél jóval egészségesebb és gazdaságosabb.

Ha igazán hideg vízre vágyunk, akkor érdemes a csapvizet nem kifolyatni, hanem inkább hűtőszekrényben hűteni, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint esővizet, kútvizet használjunk.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfőn, július 18-án, majd kedden és szerdán is többnyire derült, napos, csapadékmentes idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet hétfőn általában 9 és 14, kedden 10 és 18, szerdán 12 és 20 fok között alakul, de a hidegre hajlamos tájakon ennél több fokkal hidegebb, míg a vízpartokon, belvárosokban, magasabban fekvő részeken pár fokkal melegebb is lehet.

A csúcsértékek hétfőn 27 és 32, kedden 29 és 34, szerdán 32 és 37 fok között alakulnak.

Csütörtökön a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, azokból legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A szél is megélénkül, többfelé megerősödik. A hajnali 15-24 fokról délutánra 33 és 38 fok közé melegszik fel a levegő.

Pénteken napos idő valószínű, csapadéknak kicsi az esélye. Hajnalban 15-23 fok várható, délutánra 30 és 35 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton is napos időre van kilátás, csapadék nélkül. Helyenként élénk, erős lehet a légmozgás. A minimumok 14 és 23, a maximumok 31 és 36 fok között várhatók.

Vasárnap a sok napsütés mellett erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, helyenként záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A szél megélénkül, helyenként erős is lehet. A hőmérséklet hajnalban 16 és 24, délután 31 és 38 fok között várható – olvasható az előrejelzésben.