Sokszor láttam a Régi-Módi Ruhaház emblematikus faliképét a rákospalotai Rákos út sarkán levő házon. A bolt megnyitásának dátuma, 1999 is látható volt a homlokzatra festett kép alján. A ruházati bolt tulajdonosa, Jónász Edit eleveníti fel az üzlete megnyitásának, majd a bezárásának körülményeit. Az is kiderül, miért szerette a neves színművész, Schubert Éva a ruhaboltot.

Rákospalotán nem volt hasonló bolt, de ahogy a tulajdonos fogalmaz, „nagyon Budapesten sem, mindenki azt mondta, ilyeneket csak külföldön látni”. Az üzlet megnyitásával Edit nagy álma valósult meg 1999-ben. „Előtte csak kicsi boltokat béreltem, ahol nem szárnyalhatott szabadon a fantáziám.”

A bolt kívülről, archív

A helyiséget az akkor még működő, illatszereket és háztartási cikkeket árusító Azúr Vállalattól vette át. Az illatszeráruház kiköltözése után a bolt rettenetesen leharcolt állapotban volt, így kívül-belül teljesen fel kellett újítania.

A boltnyitáshoz persze kellett egy jó üzletnév is. A szavakkal való játék eredményeként született meg a Régi-Módi Ruhaház név. A bolt stílusa, külső megjelenése ugyan régi volt, de a ,,módi‘’ jelezte, hogy követi az aktuális divatot.

Ugyanis Editet mindig vonzották a régi tárgyak, ezért is rendezett be hatalmas art déco kirakatokat. „Megakadt a szemem egyszer pár miniatűr festményen. Elkértem az alkotó telefonszámát, mert tudtam, hogy csak ő festheti meg az üzlet falait.” Aztán, amikor megkereste Baranyai Mártát, mert ő volt a kicsi képek készítője, a művész először „nem kapott levegőt”. Nagyítóval festette ugyanis a képeit, nem volt felkészülve, hogy falakra készítsen alkotásokat. Edit végül meggyőzte és, „gyönyörű, hatalmas munkát végzett, olyan lett a bolt, amilyennek megálmodtam”.

Boltbelső, archív

A bútorok is a békebeli időket idézték. Antik szófa, asztal, székek alkották a berendezési tárgyakat. „Bárki leülhetett, beszélgetni, teázni, olvasgatni. Sok régi újságot lehetett nálam nézegetni.” A falakat régi fotók, képek, díszítették, de a kiemelt helyre Edit példaképeinek, a nagyszüleinek fényképe került fel.

Nagyszülők, archív

A ruha- és kiegészítőválaszték is bőséges volt, nyáron például gyönyörű szalmakalapok közül lehetett választani. „Azt hiszem, nagy butaság volt tőlem, hogy mindig túl sokat vettem belőlük, de nagyon szerettem volna megszerettetni a hölgyekkel a kalapot.” Szezon végén aztán ezeket a kalapkölteményeket kénytelen volt áron alul eladni, de legalább így megvették a nők, és hordták is őket.

Edit nagyon jóban volt Schubert Éva színművésszel, aki még a rákospalotai boltban is meglátogatta. „Éva mindig taxival jött, majd mindig én vittem haza. Ilyenkor saját készítésű sütivel várt. Régi fotókkal ajándékoztam meg, azoknak örült a legjobban.” A színésznő sokat ,,sztorizott’’, pontosan emlékezett a nevekre, helyekre, dátumokra, címekre. Nagyon művelt nő volt, vidáman és optimistán állt az élet dolgaihoz.

Schubert Évával való ismeretség onnan származik, hogy Edit 1982-ig a Játékszín főkellékeseként dolgozott, ahol a színésznő is játszott. Amikor a Hold utcában, közvetlenül a csarnok mellett megnyitotta a Stílus nevű boltját, akkor a közelben lakó színésznő sokszor betért Edithez egy kis beszélgetésre.

De, nem csak ő. Mivel a Magyar Televízió is közel volt az üzlethez, ezért sok ismert ember vásárolt iparművész által tervezett ruhákat, kiegészítőket, különleges kalapokat a boltban.

„Aztán, amikor a tulajdonos megemelte a Hold utcai üzlet bérleti díját, akkor mennem kellett, és Schubert Éva követett Rákospalotára is.”

A Régi-Módi boltot végül 2012-ben zárta be Edit, de addigra már nagyon sok keserűség gyűlt össze benne az üzlet üzemeltetésével kapcsolatban. „Soha többet nem nyitnék még egyszer üzletet” – mondja szomorúan.

A bolt végleg eltűnt, hiszen a rá emlékeztető falikép is az enyészeté lett. Az üzlet emlékét már csak azok őrzik, akik valaha vásároltak benne, és esetleg még hordják az onnan származó szépen kidolgozott kiegészítőket.

Fotók: Jónász Edit