A lomtalanításkor sokakból kitör a tisztaság és a rendezett kerület iránti vágy, és egy szociológus alaposságával elemzik a kialakult helyzetet a különböző fórumokon. Hangot adnak annak, hogy irritálják őket a lomizók, mondjuk teljes joggal, mert a nem hivatásos lomgyűjtők turkálás közben széthajigálnak mindent az utcákon.

Aztán a megunt holmik elszállítása után szapulják az FKF Hulladékgazdálkodási Divízióját, hogy nem szedte össze rendesen a kitett cuccokat, és egyébként is koszos maradt az utca a szállítás utáni napon, mert nem takarítottak rendesen. Annyi szemét hömpölyög, példának okáért a XV. kerületben, hogy szinte Fótig vagy a szomszédos XVI. kerületig, Zuglóig, Újpestig ér – lehet választani aszerint, hogy melyik kerületrészben él az aktuális megmondóember.

Nekem viszont nincs bajom a lomtalanítással. A kijelölt napon rakjuk ki a cuccokat, és ha a kipakolás közben oda is jönnek a lomizók, mindig udvariasan elkérik a kiszemelt tárgyat. Az elszállítás után pedig tiszta a rákospalotai Aporháza utca, alaposan feltakarítanak.

Mivel rengeteg panaszkodós videót, ilyen-olyan csoportba írt felháborodott bejegyzést olvastam, kíváncsi voltam, hogy a cég mennyi emberrel és géppel végzi a lomtalanítást a XV. kerületben május 2-a és 16-a között, és hogyan látják lomozás körül kialakult helyzetet.

Forrás: BKM-FKF/Horváth László

Kiderült, hogy a lomok elszállítását munkanapokon minden kerületben átlag 20 hulladékszállító-jármű végzik. Ez csak egy átlag szám, ugyanis a hadra fogott gépek mennyisége az adott lomtalanítási körzet nagyságától függ, ezért ez naponta változhat. A gyűjtésben hatvan-hatvanöt munkatársuk vesz részt.

Amikor végeztek az elszállítással az utótakarításoknál 3,5 tonna alatti platós járművekkel, önfelszedő seprőgépekkel dolgoznak az utcákon, és naponta átlag 6 jármű végzi az adott körzet megtisztítását. Kézzel is takarítanak, és a munkatársaik napi száma szintén a terület nagyságától függ, de átlagban huszonöten dolgoznak az utcákon, tereken.

És, hogyan látja cég a sokat szapult lomtalanításokat? Szerintük alapvetően fegyelmezett a lakosság és betartja a kihelyezésre vonatkozó kéréseiket.

De, azért összeszedtek egy kisebb csokorra való visszatérő problémát is, amire érdemes lenne a főváros lakóinak odafigyelniük.

  • Vannak ugyanis, akik nem a hivatalos tájékoztatóikban jelzett időpontban készítik ki a lomot, hanem vagy előbb, vagy később.
  • A folyamatos kommunikáció ellenére nemcsak a háztartásokban feleslegessé vált, és a kukákba be nem dobható nagyméretű hulladékot rakják ki, hanem nagyon sok mást is, többek között háztartási vagy szelektíven gyűjthető hulladékot.
  • A lomizókkal is van gondjuk, ugyanis a rendben kikészített lomokat összeszedik, és számos esetben pár sarokkal arrébb, szétszedve lerakják.
  • Problémát jelentenek azok is, akik más kerületekből, vagy az agglomerációból hordják a lomtalanításra kijelölt körzetbe a hulladékot.

Végezetül néhány adatot is megosztottak a lomok mennyiségéről. A XV. kerületből 2019-ben 3283 tonnát, 2020-ban (gyűjtőpontos lomtalanítás volt a pandémia miatt) 63 tonnát, 2021-ben 2749 tonnát gyűjtöttek be.

Kiemelt kép: BKM – FKF/Horváth László