Őszintén szólva az interjú elkészítéséig nem is gondoltam volna, hogy ennyire hiánypótló a Para-fitt S.E. tevékenysége. Egyedülálló módon ugyanis lehetőséget biztosít az értelmi és halmozottan sérült gyerekeknek, fiataloknak a lelki és testi rehabilitációra, amihez nagyon jók például az egyesület keretei között űzhető vízi sportok. A klubalaptó, Gégény Noémi vázolta a majd 20 éves egyesület munkáját, a sikereket és a terveket is.

Mi motiválta, hogy megalapítsa a Para-fitt S.E.-t?

Érintett szülőként egy barátnőmmel közösen megálmodtuk, hogy csinálunk egy olyan sportegyesületet, amit mi is megfelelőnek tartanánk.

Hányféle sportág közül választhatnak a gyerekek, fiatalok?

A járványhelyzet miatt jelenleg a szerződött partnerünktől, a Csepel Evezős Klubtól bérelünk tornatermet, és tartunk ott vasárnaponként ingyenes gimnasztika-foglalkozásokat.

Ha nincs ez a járványhelyzet, akkor van úszás, önvédelem- és karatefoglalkozás, valamint most tárgyalunk az MTK-val, hogy befogadnak-e evezés sportágban is fiatalokat.

Nyaranta a kajak-kenu szövetség VíziVándor táborába megyünk. De tartunk családi sportnapokat is.

 

Fizetnek tagdíjat vagy más hozzájárulást a foglalkozásaikon részt vevő gyerekek?

Az úszásfoglalkozások tandíjasak, amit rászorultság esetén elengedünk.

Kik támogatják az önök munkáját?

Vannak magántámogatóink, de ez nem jellemző. Az elmúlt 19 év alatt körülbelül négy ilyen eset volt. Normatív támogatást nem kapunk sehonnan, más civil szervezetekhez hasonlóan pályázunk.

Kapcsolatban állnak hasonló profilú civil szervezetekkel?

Nincsenek értelmi fogyatékosok sportjára specializálódott civil szervezetek. Egy, amiről tudunk, az a Hársfa Egyesület. Diáksportegyesületek vannak inkább, amíg tart az iskoláskor.

Miben látja a munkájuk sikerét?

Akik megtanulnak nálunk úszni, olyan vízbiztonságot szereznek, hogy a folyóban, tóban, tengerben, bárhol úsznak. A szülők a nyaraláson szembesülnek vele, hogy a gyermek jobban úszik náluk. Ez a biztonság szerintem nagyon fontos dolog. Illetve az iskolai visszajelzések, jobban benne maradnak a feladathelyzetekben, kevesebb figyelemprobléma adódik.

Megtanítjuk a gyerekeknek, hogyan tudnak tömegközlekedéssel közlekedni egyedül, vásárolni menni, segítséget kérni. Életvezetési ismereteket tanítunk. Van informális és nonformális oktatás a szabadidejükben. Megtanulják, hogyan kell viselkedni a színházban és a múzeumban, sőt már ők szólnak, ha valaki túl közel megy egy festményhez. Tudnak másokra és egymásra is figyelni.

Van-e olyan család, akiknek fordulópontot jelentett az életében az, hogy a gyerekük az egyesületnél kezdett el sportolni?

Van egy nagyfiúnk, aki kicsiként is tehetséges volt. Egy, még akkor működő egyesületben sportolt. Szerettek volna hozzánk kerülni, de nem tudták megoldani vidékről az esti beutazást.

Most felnőttként már egyedül közlekedik, elkezdett járni hozzánk. Jó fizikumú, jó mozgású, de részben a kora miatt, már nem lesz úszóversenyző. Most ő az egyik jelölt, akit szeretnénk továbbadni az MTK-ba evezni, mert jó lehetne benne. Szerencsére az edzőt is ismerjük személyesen.

Az önök sportolója az úszó Megyesi Orsolya, aki aranyérmet nyert a Speciális Olimpiai Játékokon 2007-ben, és Budai Péter, aki pedig az Ergométeres Evezős Világbajnokságon 2. és 3. helyezést ért el. Sikerült hozzájuk hasonló sikeres sportolókat kinevelniük az elmúlt években?

Nem lett igazán sikertörténet az övék. Peti epilepsziás lett, amit nem tudtak gyógyszerrel jól beállítani. Rendszeres nagyrohamai vannak, ami kontraindikációja az úszásnak.

Orsolya pedig nem jut ki nemzetközi versenyekre, mert válogatott sincs már. Azt hiszem, hogy Orsolya velem volt utoljára egy Európa-bajnokságon talán 7-8 évvel ezelőtt. Megszűnt a szövetség, s bár a feladatkörét átvették hivatalosan, nem mentek többet versenyre azok az értelmi sérült úszók, akik pedig megúszták a szintidőket ezekre a megmérettetésekre. Azt mondták, majd akkor mennek, ha a paralimpiai szinteket is megússzák. A paralimpián nincsenek középsúlyos értelmi sérültek. Bár a mozgássérülteknek tíz kategóriájuk van, az értelmi sérülteknek egy.

Egy középsúlyos értelmi fogyatékos nem tud úgy elsajátítani egy mozgástechnikát, mint egy enyhe értelmi fogyatékos. Ezt nem is lehet elvárni. De ez volt az indok, és így azokra a versenyekre se jutottak el, ahova mehettek volna.

Szerveznek edzéseken kívül is közös programokat a tanítványokkal. Miért tartja ezt fontosnak?

Mert nekik szükségük van arra, hogy bandázzanak, társadalmi életet éljenek, mint a kortársaik. Ezért a hétvégi programok nem 1-2 órásak, többféle eseményt szervezünk, és opcionális, hogy ki, hol, melyikbe kapcsolódik be.

Idén lesz 20 éves az egyesület. Mi a fennmaradásának, sikerének a titka?

Az egyesületet ugyan 2001 decemberében alapítottuk, de 2002 januárjában jegyezték be hivatalosan, így akkor lesz 20 éves. Legnagyobb eredményünk, hogy azóta is működünk, még mindig sérültekkel foglalkozunk, nem váltottunk klienskört, fent tudtunk aktívan maradni.

Vannak, akik addig járnak hozzánk, amíg megtanulnak úszni, mert ez a szülők célja. Vannak, akik maradnak edzeni. Vannak, akik csak szabadidős programokra járnak. Tehát van, akiknek az életében egy tranzitállomás vagyunk.

Nem is tudunk mindenkit felvállalni, ilyenkor igyekszünk segíteni az ideális helyszín, sport, egyesület megtalálásában. Minden évben vannak újabb jelentkezők, érkezők. Sokszor nemcsak gyerekek, fiatalok, hanem felnőttek is.

Mit nevezünk sikernek? Szerintem az a jó, hogy ide nem kötelező járni. Tehát aki itt van, az jól is érzi magát, azért van itt.

Mindig vannak terveink is. Most a nyári táborokat és kirándulásokat tervezzük, szervezzük már. Mindeközben folyamatosan megy az új projektünk a www.preciousplastic.hu.

Fotók: Gégény Noémi Facebook-oldala, Para-fitt Facebook-oldala

#szótkérek #emberitörténet