Legközelebb május első vasárnapján, azaz anyák napján találkozhatnak újból a kutyák, nyulak, családok, párok, bicajosok, csoportokba verődő kokárdás, nemzeti színű kalapos emberek Magyar Péterrel, a Nemzeti Menet meghirdetőjével, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter exférjével. A közéletbe pár héttel ezelőtt berobbant Magyar ezzel az ígérettel akarja lendületben tartani azt a több tízezer, táblákkal, zászlókkal demonstráló embert, akik részt vettek az április 6-ára Kossuth térre meghirdetett tüntetésén. A szónoklatában azt is elmondta, hogy csapatával bejárja a következő két hónapban egész Magyarországot.

A Kossuth tér környező utcái megteltek emberekkel három órakor. Békésen beszélgetve, sörözve várták Magyar Péter demonstrációjának kezdetét. A hangszórókból bömbölő zene fél négy körül elhalkult, ekkor lépett színpadra Péter Petra műsorvezető, aki elsőként Bálint András színészt hívta fel a színpadra. A felkonf közben azért még megkérte a szoborfoglalókat, hogy a kulturáltság jegyében másszanak le a talapzatokról.

A Jászai- és Kossuth-díjas Bálint András sokáig nem tudott megszólalni az őt köszöntő tapstól. Amikor szóhoz jutott ennyit mondott: „Ez a vers 80 éve született, és mindenkinek, aki magyar, fontos”, majd elszavalta Radnóti Miklós, Nem tudhatom… című versét.

Bálint András után a Svájcból érkező Keresztesi Péter jött volna, de késett, ezért Nagy Ervin színészt szólították a színpadra. Nagy külföldre költözött magyarok leveleiből olvasott fel: „Túlóráztam, güriztem rendesen, de nem volt cimbi, aki segített volna előrébb jutni. Tíz éve élek külföldön, négyet Svédországban, most a hatodikat taposom Ausztriában. Minden, ami miatt a szülőhazámban alkalmatlan és kerülendő voltam, itt érték és mellettem szól” – írta a két gyermekét egyedül nevelő, külföldön dolgozó anyuka. A körülöttünk állók érdeklődve, csendben hallgatták a leveleket. Egy valaki azonban a harmadik után elunta a felolvasást és beüvöltötte, „mi a f.sz ez, Orbánról szeretnénk hallani!”

Forrás: Szótkérek

Szerencsére a levélolvasás végére megérkezett Keresztesi Péter is. A nyolc éve Svájcban élő Keresztesi elmondta, civilként vállalta fel a szereplést: „nemcsak magamért, hanem a hasonlóan gondolkodó magyarokért, akik külföldön élnek, még akkor is, ha természetesen nem lehet mindenki véleményét egy személyben képviselni”. Beszédéből kiderült, hogy azt érzékeli, szélesedik a szakadék Európa és Magyarország közötti. Azt is kifejtette, „külföldön hamar azonosítanak az országoddal és annak állapotával.”

A Svájcban élő Keresztesi után Nagy János, Szigetszentmiklós független polgármestere kapott szót, aki arról beszélt, hogy megválasztása után arra akarta rávenni a DK képviselője, ami ellen éveken át küzdött és ami miatt elindult a választáson. Az elutasítása után pedig jött a lejárató kampány. „Polgármesterként csak nekem természetes, hogy nem engedem lopni a hazug, korrupt politikusainkat?” kérdését fütty és taps követte.

A felszólalásokban elhangzott súlyos állításokat Nagy Ervin egy LGT számmal próbálta oldani. A körülöttem állók mérsékelten vettek részt a közös éneklésben. Inkább csak fenék- és csipőrázással, fejingatással kísérték a zene nélkül előadott performanszot.

A Neked írom a dalt című szám után Tarr Zoltán református lelkész következett, aki 2015-ig a Magyarországi Református Egyház Országos Közigazgatását vezette. Akkor azért döntött úgy, hogy elhagyja az aktív lelkipásztori szolgálatot, mert látta, „az állam és az egyház viszonya nem a szétválasztás, hanem sokkal inkább egy gúzsba kötő összefonódás irányába hat”.  Arra is kitért, hogy a hívek jelenleg tömegesen hagyják el az egyházakat hazánkban. A színpad széléről jött is a megerősítés: „keresztény a f.szom”, mire a lelkész lakonikus nyugalommal csak annyit válaszolt: „na, párdon”. Tarr szerint ez világos üzenet az egyházaknak, eltértek a valódi küldetésüktől. A lelkész végül bocsánatot kért Balog Zoltán református egyházvezető nevében a bicskei gyermekotthon áldozataitól.

Tarr beszédét követően Rost Andrea operaénekest hívták a színpadra, aki a You’ll never walk alone-t adta elő.

Miután biztosítottak arról, hogy soha nem fogok egyedül menni az utamon, felharsant az „It is the final countdown” a hangszóróból. Nekem egyből a kamaszkorom ugrott be, amikor a discóban vagy otthon energiát és a hangszálakat nem kímélve ezt ordítottam a Europe-pal együtt táncolás közben.

A zene már megalapozta Magyar Péter beszédének hangulatát. Mondandóját azzal kezdte, hogy a mai napon visszavettük a kisajátított nemzeti jelképeinket és kifejezéseinket. A nagyon jó szónoki és motivációs tréneri képeségekkel megáldott Magyar azt is kifejtette, hogy közössége a Legyél a változás! Egyesületet irányítja, ami megadja a jogi kereteket az önkéntes munkát vagy egyéb támogatást felajánlók és a közössége együttműködéséhez. Hamarosan bejelenti azt a pártot is, aminek segítségével elindulnak a 2024. június 9-i európai parlamenti választásokon. „Veletek közösen olyan eredményt fogunk elérni, ami az első szög lesz a NER koporsójában.” A következő demonstrációját is meghirdette május első vasárnapjára, azaz anyák napjára és kérte, „a következő alkalommal mindenki hozzon magával még két embert.”

Ígérete szerint véget fognak vetni annak, hogy a pártok vezetői szivarfüstös, sötét szobákban döntik el, kik képviseljék a magyar embereket. A támogatóiktól várják, hogy eldöntsék, ki képviselje az unióban Magyar pártját. A képviselői helyekre pályázni lehet és szavazhatnak is majd rájuk a Talpra Magyarok! oldalán. „A megoldást ne csak tőlem várjátok! Ha te megmozdulsz, ha mindenki külön-külön megmozdul, akkor lesz változás” – hangsúlyozta.

Azt is elmondta, hogy az oktatás területén valós szakmai egyeztetést és széles körű társadalmi párbeszédet kezdeményeznének, amit kötelezettségvállalás zár. Ha ez nem teljesül, akkor lemond az oktatási miniszter. Ugyanis terveik szerint lesz oktatási, kulturális és esélyegyenlőségi minisztérium is. Feloszlatják a KLIK-et, az adminisztrációt csökkentik, valamint nemzetközi színvonalú tankönyveket is ígért. Össze akarnak fogni a szociális szférában dolgozókkal is a leszakadók felzárkóztatására.

Magyar felsorolta azt a hat pontot, amit fontosnak tart Magyarország és az Európai Unió kapcsolatában:

  • erős szuverén Magyarország, erős nemzetállamokon nyugvó erős Európai Unió,
  • kiemelt fontosságú a kis- és középvállalkozók versenyképességének megtartásához az uniós jogállamisági viták mielőbbi lezárása és a sok ezer milliárd forint uniós forrás mielőbbi hazahozatala,
  • az Európai Ügyészséghez való azonnali csatlakozás, zéró tolerancia a korrupcióval szemben itthon és Brüsszelben,
  • konstruktív, de kritikus párbeszéd az uniós intézményekkel, visszatérés az unió alapításakor meghatározott célokhoz, a felesleges túlszabályozás elkerülése,
  • a föderális szuperállam ötletének elutasítása,
  • a magyar gazdaság, azon belül is a kkv-k és a magyar gazdák érdemi támogatása.

Forrás: Szótkérek

A beszéde végén kérte, hogy mindenki fogja meg a mellette álló kezét. A bal kezemmel sikerült elkapnom a páromét, de a mellettem állónak már más fogta a kezét, így a jobbal csak integetni tudtam. Aztán szép lassan a többiekkel együtt elindultunk a mellékutcák felé. Láttunk egy padon fekvő férfit, aki láthatóan rosszul volt és rendőrök próbáltak segíteni neki. Nagyjából ezzel ki is fujt az egyenruhások munkája a demonstráción.

Mellettük elhaladva végül a Duna-parton kötöttünk ki. Néztük a folyót, a visszaforduló turistahajót és vártuk, hogy végre irányba álljon.

Ui.: A demonstráció után a DK a következő közleményt adta ki április 6-án: „Magyar Péter színpadán tett hazugságai miatt bepereljük Szigetszentmiklós Fidesz-kollaboráns polgármesterét. Nagy János, Szigetszentmiklós Fidesz-kollaboráns polgármestere azt mondta Magyar Péter mai rendezvényén, hogy Jószai Attila DK-s képviselő gyakran látogatja meg Kövér Lászlót helyi házában. Ezzel szemben az igazság az, hogy Jószai Attila soha nem járt Kövér László házában, sőt soha egyszer sem beszélt vele életében. A Demokratikus Koalíció hazugságai miatt beperli Nagy Jánost, Szigetszentmiklós Fidesz-kollaboráns polgármesterét.”

A DK aztán április 7-én egy újabb közleményt is kiadott az ügyben, akkor már Nagy János lemondását követelték.

Fotók: Szótkérek

Frissítés: 2022.04.08. 8.41