Idén februárban tovább emelkedtek a lakbérek: országosan 1 százalékkal, Budapesten 1,1 százalékkal lettek magasabbak.

Az előző év azonos időszakához képest országosan 11,6, Budapesten 11,3 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakit pedig 100, illetve 90 százalékkal haladták meg a lakbérek nominálisan februárban.

A reállakbérindex országosan 23, a fővárosban 17 százalékkal haladta meg a 2015. évi bázist. Mindkét érték emelkedett az előző hónaphoz képest is.

Budapesten valamennyi kerületcsoportban emelkedett a kiadó lakások bére az előző hónaphoz képest. A budai hegyvidéki kerületekben 1,7, a többi budai kerületben 0,9 százalékkal nőttek a bérleti díjak.

A pesti oldalon a belső kerületekben 0,5, az átmeneti kerületekben 2,1, míg a külső pesti kerületekben 2 százalékkal lettek magasabbak a lakbérek. Egy év alatt a fővárosi kerületcsoportokban 11–14 százalékos volt a bérletidíj-emelkedés, a legnagyobb mértékű drágulás pedig (13,7 százalék) a pesti külső kerületeket jellemezte.

  • Budapesten 90 százalékkal kerülnek többe az albérletek, mint 9 éve, ennek legfőbb oka, hogy a fővárosban eleve magasabb szintről indultak felfelé a bérleti díjak,
  • Budapesten az átlagos lakbér 250 ezer forint, a legnagyobb a kínálat a XI. és XIII. kerületben, ahol 240 és 250 ezer forintba kerül egy albérlet, a II. kerületben 335 ezer, a IX.-ben 235 ezer a havi átlag bérleti díj.
  • 200 ezer alatt csak négy kerületben, – a X., a XV., a XX. és a XXI.-ben lehet lakást bérelni.

A kerületek besorolása a budapesti kerületcsoportokba a következők szerint történt:

Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.

Budai egyéb kerület: III., XI., XXII.

Pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.

Pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.

Pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.

A vidéki nagyvárosokban a következő a helyzet:

  • Bérleményből a legszélesebb választék Szegeden, Debrecenben és Miskolcon van. Szegeden 135 ezer, Debrecenben 200 ezer, Miskolcon 100 ezer forint az átlagos lakbér, vagyis ez a legolcsóbb egyetemváros.
  • Székesfehérvár a legdrágább megyeszékhely, 210 ezer forinttal. Győr, Veszprém és Tatabánya követi, ahol 150-180 ezer forint a kínálati ár.

Forrás: KSH, Telex