Ismét jelentkezik a Szótkérek heti hírlevele. Hasznos és érdekes írások egy helyen. Ha már meglátogattad az összes rokont az új évben és unod a fánksütést, akkor inkább ne unatkozz tovább, hanem olvass! Szórakozásra vagy ismeretszerzésre fel!

Nemrég láttam egy filmet a Netflixen, az a címe, hogy Wild. Magyar fordításban: Vadon. Nem új film, 2014-ben jött ki vele a forgalmazó. Igaz történetet mesél el. Egy fiatal nő indul útnak az 1100 mérföldes amerikai Pacific Crest Trailen, hogy hosszú belső utazást tegyen. Letegye a múltját.

Cheryl Strayednek (Reese Witherspoon) látszólag mindent megadott az élet. Kedves, szerető és főleg megértő férjet, barátságos otthont. Mégsem érzi jól magát. Az anyja halála óta drogokban, alkalmi szexben próbálja feldolgozni a veszteségét. Kevés sikerrel. A férje egy darabig tűri, segít neki, összeszedi a drogtanyákról, elviseli a szeretőit. De aztán elfogy a feleségéért vívott kilátástalannak tűnő harcban.

A válásukkal kezdődik a film és egy hosszú utat mutat be a belső béke megtalálásáig. Cheryl az úton találkozik sok jó és néhány félelmetes arccal, megküzd a hóval, a sziklával és a folyóval.

A fizikális kihívások pedig a mentális erőnlétét építik egyre jobban. Megérti a határait, rájön az erősségeire, feldolgozza a múlt emlékeit, az anyja halálát. Úgy tud magára ránézni a film végére, hogy az már előrevetíti egy jobb jövő képét.

Mindannyian úton vagyunk. Van, aki még csak most kezdi, más már a közepénél jár. Van olyan is, aki soha nem fogja elkezdeni, mert fél a változástól. A fejlődés azonban egyik esetben sem áll le. Ha látszólag nem fejlődünk, akkor is van előremozdulás. Ha akarjuk, ha nem.

Jobb azonban aktívan részt venni a saját életünkben, annak alakításában. Kemény munka, de olyan sikerélményt hoz magával, amit máshogy nem kapunk meg. Márti dala egyszerűen fogalmaz: Kezdjetek el élni… Ezt üzeni a film is.

1. dolog

Életöröm: Hogyan növesszünk mentális izmot és kik azok a belső szabotőrök? – szabotőrhatástalanítás Kelemen Annamária coachcsal

2. dolog

Ritkábban járnak majd trolik, buszok, villamosok pénteken és hétfőn

3. dolog

Elhunyt Grétsy László nyelvész

4. dolog

Így fejlődtek a hazai települések, kerületek: a XV. kerület hátulról a hetedik

Saját településindexet dolgozott ki a hazai agytröszt, az Egyensúly Intézet 2023-ban. Az értékelési forma önkormányzati ciklusokon átívelően teszi lehetővé mind a 3155 magyar település, valamint a fővárosi kerületek adottságainak és fejlődésének adatalapú rangsorolását. Ezzel a módszerrel jól nyomon követhető a települések, illetve a fővárosi kerületek egymáshoz viszonyított helyzete is.

A fővárosi kerületek kategóriájában a fejlettség szempontjából

  • az élen az V. kerület végzett,
  • a második a I. kerület,
  • a harmadik helyezést a VI. kerület szerezte meg.

5. dolog

Egyre kevesebben olvasnak nyomtatott sajtót, aki meg olvas, az is Blikket

Évről évre csökken a nyomtatott lapok jelentősége – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából. A jelentés szerint a printhetilapok vesztették el legnagyobb mértékben az olvasóikat 2022-ben. Az online médiában a hvg.hu és a Ripost vezet az olvasottságban toronymagasan.

A hetilapoknál 25,2 százalékos visszaesését regisztrálták. A havonta vagy időszakosan megjelenő periodikák keresettségében 23,5 százalékos, míg a napilapoknál 5,7 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

A legkeresettebb nyomtatott napilapok között első a Blikk, a második a Kisalföld.