Ismert tény, hogy egyes emberek gyorsabban öregszenek, mint mások. Vannak, akiket még időskorukban is elkerülik a betegségek, míg másoknál kialakulnak életkorral összefüggő krónikus elváltozások. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) eBioMedicine folyóiratban közzétett új tanulmány szerint a megfelelő hidratáció lehet a kulcsa az öregedés és a betegségek kiküszöbölésének.

Az egereken végzett kísérletek bebizonyították, hogy ha életük folyamán az állatok nem kapnak elegendő vizet, az megrövidíti az élettartamukat és elősegíti a degeneratív elváltozásokat. A tanulmányukban a kutatók azt a hipotézist tesztelték, hogy az optimális folyadékbevitel lassíthatja-e az öregedési folyamatot az emberben.

Azoknál, akiknél a szérum nátriumszintje középkorban meghaladja a 142 mmol/l-t, megnövekszik a kockázata annak, hogy biológiailag idősebbek lesznek, krónikus betegségekben szenvednek és fiatalabb korban halnak meg.

Az elemzés leírásában ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség a hidratáltság és az öregedés közötti kapcsolat megerősítésére.

A 2023 januárjában megjelent tanulmányban kifejtik, hogy az átfogó elemzést nagy, 25 éves nyomon követési időt felölelő megfigyeléses vizsgálatokra alapozták. A szakértők több mint 10 ezer középkorú résztvevő egészségügyi adatait nézték át. A különböző egészségügyi mutatók, valamint a vér sószintje közötti összefüggéseket elemezték. A sószint ugyanis emelkedni kezd a folyadékbevitel csökkenésével.

Az elemzés kimutatta, hogy a normál tartomány felső részén (135-146 mmol/l) lévő szérum nátriumtartalom előre jelzi a biológiai öregedés gyorsabb ütemét, valamint a későbbi életkorban a krónikus betegségeket. Ilyen többek között a szívelégtelenség, a demencia, a krónikus tüdőbetegség, a stroke, a cukorbetegség. Az elemzésből kiderült, hogy a 142 mmol/l szérum nátrium küszöbérték az, ami alkalmazható a klinikai gyakorlatban a veszélyeztetett emberek kiszűrésére.

A legutóbbi és a korábbi vizsgálatokból nyert eredmények összhangban vannak azzal a hipotézissel, hogy ha keveset iszunk, az felgyorsíthatja az öregedést. Az eredmények azt sugallják, hogy azok, akiknek a szérum nátriumszintje meghaladja az említett küszöbértéket, érdemes alaposan átgondolniuk a folyadékbeviteli szokásaikat, beszélni szakemberrel erről és odafigyelniük a fokozott vízveszteség miatti betegségekre.