Májusban világszerte a melanoma veszélyeire hívják fel a figyelmet. A becslések szerint ez a rosszindulatú bőrdaganatok 2-3 százalékáért felelős.

A melanoma kialakulhat olyan területeken is, amit sosem ér napfény, ezért fontos, hogy évente egyszer teljes testen elvégeztessünk anyajegyszűrést.

A melanoma a bőrdaganatok egyik fajtája, a festéksejtek rosszindulatú daganatos elváltozása, amely az egyik legrosszabb lefolyású daganatos betegség. Ez már a korai stádiumban is adhat áttéteket a nyirokcsomóba, a belső szervekbe és a csontokba, ami az elsődleges daganat eltávolítása után is létrejöhet. A daganatos betegség okozta veszély valós, de odafigyeléssel és megelőzéssel minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. Erre hívják fel a figyelmet a szakemberek világszerte május első hétfőjén, a Melanoma Monday-el.

A melanoma a napfényártalomhoz köthető

Dr. Kiss Norbert bőrgyógyász szakorvos, az AIP Derm szakértője szerint általános tévhit, hogy a napfény a barátunk. Valóban segíti a D-vitamin termelését a szervezetnek, de a hosszabb napozásnak lehetnek rendkívül káros következményei is. Rövidtávon ilyen a nyáron gyakran előforduló napégés, hosszú távon pedig legrosszabb esetben a bőrdaganatok. A melanoma kialakulása ugyanis elsősorban a napfényártalomhoz köthető.

A melanoma felismerésére segíthet az úgynevezett ABCDE szabály, ami egy angol nyelven született összefoglaló név.

Ebben az

  • „A” az asszimetriát jelöli, vagyis ha egy anyajegynek szabálytalan az alakja, az gyanús,
  • „B”, mint border az elmosódott határra utal, azaz ha az anyajegy szélei furcsán, nem élesen különülnek el a környezettől,
  • „C”, mint color annak veszélyeire hívja fel a figyelmet, ha egy anyajegyen különböző színárnyalatok fedezhetők fel, a
  • „D”, mint diameter azt jelenti, hogy ha egy anyajegy átmérője nagyobb, mint 6 milliméter, akkor gyanakodni kell.
  • „E”, mint evolving az időbeli változásokat jelöli, tehát ha az anyajegy színe, mérete vagy felszíne módosul, az szintén veszélyes lehet.

Évente kell legalább egy szűrés

Dr. Kiss Norbert szerint, bár fontos lehet az önvizsgálat, évente azért legalább egyszer ajánlott szakorvosnak is megmutatni a bőrünket.

„Az anyajegy neve azt sugallja, hogy veleszületett bőrelváltozásról van szó, pedig nem így van. Az újszülötteken szinte nincs is, azok életünk során jelennek meg folyamatosan. Ez is indokolja, hogy bármilyen elváltozást veszünk észre a bőrünkön, akkor mielőbb forduljunk bőrgyógyászhoz, mert a melanomák kétharmada így jelentkezik, és nem korábban meglévő anyajegyekből fejlődik” – magyarázta.

A bőrgyógyász szakorvos szerint május pont az az időszak, amikor a kritikus anyajegyeket sebészeti beavatkozással biztonsággal el lehet még távolítani a bőrről. Nyáron ugyanis a sebgyógyulás nehezebb lehet a meleg és az izzadás miatt.