Nekem a tej és a tejtermékek okoznak gondot, az ismerősömet a csonthéjas akasztotta ki, kiütések jelentek meg rajta a földimogyorótól. Magyarországon és világszinten is egyre több ember él együtt valamilyen allergiával, érzékenységgel, és nekik oda kell figyelniük arra, hogy mit esznek. A probléma nemcsak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinti.

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a különböző táplálékallergiák és -intoleranciák a gyerekek körében is. Nekik a tej és a tejtermékek, a tojás, a búza, a szója, a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a földimogyoró és az olajos magvak jelentenek kihívást.

A környezetnek kell odafigyelnie

Az allergiás reakció az elfogyasztás utáni pár percben vagy órában változatos tünetekkel jelentkezhet. A gyerekek környezetének érdemes erre odafigyelni, mert a gyermek nem mindig tudja elmondani, hogy mit is érez.

„Általában a táplálékallergiával küzdő gyerekek fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek, kevésbé tudnak koncentrálni, fejfájásra panaszkodnak, és valamennyire visszamaradnak a növekedésben egészséges társaikhoz képest. Előfordulhatnak különböző gyomor- és bélrendszeri tünetek, hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás. Testszerte jelentkező viszketés, csalánkiütés, ekcéma vagy légúti tünetek is, rohamokban jelentkező tüsszentés, köhögés, orrfolyás is lehet. A legrosszabb esetben életveszélyes anafilaxiás sokk jelentkezhet” – mondta Pfuscher Kinga, a Herbaház dietetikusa. Az viszont jó hír, hogy aki a táplálékallergiák egy részét a gyerekek a kor előrehaladtával, körülbelül az iskolakezdésre kinövik.

Kizárás az étrendből

A táplálékintolerancia az allergiához hasonló gyomor- és bélrendszeri tüneteket okoz, viszont ilyen esetben nincs kóros immunreakció.

A közös a táplálékallergiában és -intoleranciában a kezelésük: a problémát okozó élelmiszert ki kell zárni a gyermek étrendjéből.

Figyelmeztetnek a címkék

„Az élelmiszercímkéken, valamint az éttermek étlapjain a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően fel kell tüntetni és ki kell emelni az allergén összetevőket. Részletesen olvassuk el a címkét és az étlapot, és tanácsos már korán bevonni az élelmiszerválasztásba a kicsiket is. Így könnyebben megértik és megtanulják a diétájuk szabályait” – tanácsolta a szakember.