Fényút vezet advent utolsó vasárnapján, december 18-án a rákospalotai evangélikus templomhoz. Énekszóval, lámpásokkal érkeznek majd az érdeklődők a templomkertjébe az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtására. Csernyik Réka az egyik szervező, a Rákospalotai Evangélikus Gyülekezet énekkarának vezetője mesélt az első Fényúttal kapcsolatos terveikről, miért szeretnék, hogy ebből hagyomány legyen, mi a szerepe a zenének ezen az ünnepen és hogy csatlakozhat-e az is, aki nem akar énekelni.

Volt már ilyen program Rákospalotán?

Tudomásom szerint ez így teljesen új, még nem volt ilyen. A gyülekezetből az egyik fiatal anyuka, Széll Anikó találta ki, mi pedig rögtön felkaroltuk az ötletet és elkezdtük együtt szervezni. A gyülekezeti kórus tagjai is nagyon lelkesek lettek, sőt a másik kórusom, a Viva Voce is csatlakozott, amelyben a Rädda-Barnen utcai Ének-Zenei Általános Iskola régi tanulói vannak benne. Végül Ponicsán Erzsébet lelkésznővel együtt hárman szervezzük, de nagyon sokan vannak még benne az énekkarokból meg a gyülekezetből is. Mindenkinek volt hozzá újabb ötlete, szervezési segítsége, fontos lett, hogy ez létrejöjjön.

A terveik szerint mi történik majd advent utolsó vasárnapján?

Délután négy órakor három helyszínen várjuk a résztvevőket, a Magyarok Nagyasszonya Templománál, a MÁV-telepi Jézus Szíve Templomnál és az Óvárosi Református Templománál a Kossuth utcában. Innen sétálva, énekelve, lámpásokkal indulnak el a Régi Fóti úti Evangélikus Nagytemplomhoz, ahol közös énekléssel, gyertyagyújtással majd szeretetvendégséggel ünnepeljük az ádventi várakozás végét. Természetesen lehet az evangélikus templomhoz is jönni 17 órára. Titkos vágyunk, hogy ebből hagyományt teremtsünk, mivel a Nagytemplomunk kertjében adventkor több éve fel van állítva egy hatalmas adventi koszorú, melyen minden vasárnap délután ötkor meggyújtunk egy gyertyát. Ilyenkor van egy rövid elcsendesedés, igei gondolatok meg éneklés. Azt gondoltam, ha már úgy is van éneklés, akkor ezt a lámpásos felvonulást össze lehet ezzel kötni, így örvedenénk egymásnak.

Bárki részt vehet vagy gyülekezeti tagokat várnak?

Bárki jöhet, mindenkit szeretettel várunk. Visszük a fényt, ez rezonál bennünk és ezzel egész Rákospalotán össze tudnánk fogni, akár az énekkel, a fénnyel, vagy a sétával. Arra gondoltunk, hogy legyen egy szívdobbanás, ami összeköt minket az ünnepre készülődés kapcsán.

A zene milyen szerepet tölt be ebben a rendezvényben?

Ennél az ünnepnél a zene hozzásegít az elcsendesüléshez és a közösségteremtéshez, de a figyelemfelkeltéshez is. A terveink szerint olyan karácsonyi énekeket fogunk énekelni, amelyeket mindenki ismer. A csatlakozó kórusoknak lesz lehetőségük mást is előadni, de a kiválasztott öt dalnál mindenki csatlakozhat az énekléshez. Megkerestem a Tavasz Női Kart is, és a Vásárhelyi Férfikar is, de szívesen várunk más énekkarokat is. Ha szeretnének ott lenni, keressenek meg minket előtte. Ha elég sokan leszünk, akkor felállunk a templom lépcsőjére és ott énekelhetnek a kórusok.

Az is jöhet, aki nem tud énekelni?

Természetesen, de ezt inkább úgy mondanám, hogy az is jöhet, aki úgy gondolja, hogy nem tud énekelni. Egyetértek Kodállyal, aki szerint „mindenki tud énekelni”, szerintem csak önbizalmat kell hozzá szerezni. Bárki bekapcsolódhat, bárhogyan. Ha valaki meg úgy gondolja, hogy nem tud énekelni, akkor hozzon egy dobot.

Hány főre számítanak?

Nem tudjuk, hogy ilyen rövid idő alatt mennyi embert tudunk elérni, akár milyen kevéstől akármilyen sok résztvevőig örülni fogunk mindenkinek! Ha túl sokan leszünk, akkor majd kitaláljuk, hogy a végén a lenti gyülekezeti terembe tervezett szeretet-vendégséget hogy oldjuk meg.

Mi ennek a rendezvénynek az üzenete?

Mindenkinek más, mindenkinek amire éppen szüksége van. Van, akinek ez elcsendesedést jelent, van, akinek bulit vagy együtt éneklést, akár a karácsonyra nézést. Lehet, hogy lesz olyan, aki itt akar majd megszabadulni a karácsony előtti feladatoktól, de lehet, hogy csak egy séta lesz, vagy akár süteményevés.

Részletes információk:

Gyülekezés és lámpagyújtás 16 órakor három helyszínen

  1. a Magyarok Nagyasszonya templom előtt, Széchényi tér
    a Polgármesteri Hivatal érintésével, Hubay Jenő tér
  2. a Máv-telepi Jézus Szíve templom előtt, Mozdonyvezető u. 2.
    az Újvárosi református templom érintésével, Arany János u. 49.
  3. az Óvárosi református templom előtt, Kossuth u. 1.

Az Ádventi gyertyagyújtás és közös éneklés: 17 órakor az evangélikus templomkertben lesz.

Az alkalom szeretetvendégséggel zárul az evangélikus templom gyülekezeti termében, melyhez süteményt szeretettel fogadnak a szervezők.

A részvételhez regisztráció nem szükséges, mindenki kedvére csatlakozhat akár a sétához, az énekléshez, akár a gyertyagyújtáshoz.

Amennyiben valaki előre gyakorolni szeretné az énekeket, vagy kérdése van, vegye fel a kapcsolatot a szervezőkkel a rakospalotaiev.gyulekezet@gmail.com email címen vagy hívja Ponicsán Erzsébet, evangélikus lelkésznőt a 06 20 824 4699 telefonszámon.