Tengerészeti szakértők szerint a megtalált roncs a Vasa hadihajó testvére. A Vasa egyébként rögtön az első útján elsüllyedt Stockholm előtt 1629-ben – közölte a svéd roncsmúzeum.

Az 1629-ben vízre bocsátott Applet (Almát) ugyanaz a hajóépítő építette, mint a híres 69 méteres Vasa-t. A Vasa 64 ágyút szállított, amikor elsüllyedt a főváros, Stockholm mellett fekvő Vaxholm szigeténél lévő szorosban.

„Megdöbbentő, hogy a roncs mennyire hasonlít a Vasára” – mondta Jim Hansson, a múzeum tengeri régésze.

Bár a hajó oldalainak egy része levált, a hajótest egészen az alsó fedélzetig megmaradt, és a leesett részeken két szinten ágyúnyílások láthatók.

A roncsot 2021 decemberében fedezték fel, majd 2022 tavaszán alaposabb felmérést végeztek rajta.

A múzeum szerint a műszaki részletek, valamint a mérések és a fa mintázata megerősítették, hogy valóban az Applet-ről van szó.

A múzeum még 2019-ben beszámolt két másik hadihajó felfedezéséről ugyanezen a területen. A régészek akkor úgy vélték, hogy az egyik az Applet lehetett, de a további vizsgálatok kimutatták, hogy ezek az Apollo és Maria nevű hadihajók voltak. A hajók közepes méretűek és 1648-ból származnak.

„Az Applet felfedezésével egy újabb kulcsfontosságú darab került a helyére abban a kirakós játékban, ami a svéd hajóépítés fejlődését mutatja meg” – mondta Hansson, hozzátéve, hogy a felfedezés lehetővé teszi a kutatók számára, hogy tanulmányozzák az Applet és a Vasa közötti különbségeket.

A svédek egyik királyáról elnevezett Vasa az akkori Svédország katonai erejének szimbóluma lett volna, de alig több mint 1000 méter megtétele után felborult. A hajót 1961-ben sikerült megmenteni, és most a stockholmi Vasa Múzeumban, Svédország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjában látható.

Három másik hajót, az Applet, Kronant (a Korona) és Sceptert ugyanattól a hajóépítőtől rendelték, és ezek elődjüktől eltérően sokáig szolgáltak is a svéd haditengerészet kötelékében, és tengeri csatákban is részt vettek.

Úgy tartják, hogy a hajókat a leszerelésük után szándékosan süllyesztették el, mert így akarták őket víz alatti akadályként használni az ellenséges hajók elsüllyesztésére – írja The Guardian.