Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc leverése után tilos volt a szabadságharc vezetőinek, illetve hőseinek képmását őrizni, a relikviák rejtegetése is büntetendő volt. Ebben csak az 1860-as októberi diploma hozott némi enyhülést, és összeállították a honvédő magyarok arcképcsarnokát, de továbbra is csak titokban lehetett a hősök emlékét ápolni – írja a Hadtörténeti Múzeum.

A tiltás azonban különböző furfangos megoldásokat eredményezett. A XIX. századi pipák például apró fényképek titkos hordozói lettek.

A Hadtörténeti Múzeum gyűjteményében található egy úgynevezett Szevasztopol-típusú szivarszipka, amely egy miniatűr fotót rejt, a kép címe: „Défenseurs de la Hongrie / Magyar hadvezérek arcképcsarnoka”.

A szipka tajtékból faragott, kicsit ferde szárú „T” alakú csőmotívumokból áll. Ez a már említett Szevasztopol-típusú forma, amely elnevezés feltehetőleg az oroszországi Szevasztopol ostromával (1855. április–szeptember) függ össze. A harcoló katonák ugyanis ilyen jellegű tartóban szívták cigarettájukat.

A szipkafej és a nyaktag találkozásánál lyukat fúrtak és mikrofotót illesztettek a szipkatestbe egy parányi nagyítóval, úgynevezett Stanhope-lencsével.

Ezt a speciális lencsét az angol politikus és felfedező, III. Charles Stanhope gróf (1753–1816) a természettudományos mikroszkópos vizsgálatok számára fejlesztett ki. A fekete ovális keretbe foglalt miniatűr felvételen 14 medalionba foglalt mellkép látható. A felirata: „Défenseurs de la Hongrie. Dagron et C.ie B.tés Paris”

A képet Prudent René Patrice Dagron (1819–1900) párizsi fotográfus készítette 1861 után. A felvétel egy Pesten 1861-ben megjelent „Magyar hadvezérek arcképcsarnoka” feliratú litográfiai lap nyomán készült.

A szabadságharc hősei

A 14 portré között nyolc olyan tábornok található, akik Aradon szenvedtek vértanúhalált. A képen a következők láthatók: Klapka György, Damjanich János, Bem József, Vetter Antal, Nagysándor József, Aulich Lajos, Mészáros Lázár, Henryk Dembinski, Guyon Richárd, Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid, Leininger-Westerburg Károly, Török Ignác és Perczel Mór.