A 2022-ben elhunyt Csákány Béla matematikusról és Haumann Péter színművészről neveztek el kisbolygókat Szalai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csillagászának kezdeményezésére – közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A Szegedi Tudományegyetemen 25 évvel ezelőtt Sárneczky Krisztián akkori budapesti egyetemi hallgató vezetésével és szegedi csillagászok közreműködésével kezdődtek rendszeres kisbolygó-megfigyelések. Ennek a folytatása mára hazánk egyik legsikeresebb csillagászati programjává vált.

Az azóta eltelt időszakban felfedezett mintegy kétezer aszteroida jó részét a Piszkéstetői Megfigyelő Állomás 60 centiméteres Schmidt-távcsövével találták az intézet kutatói, valamint az SZTE és az ELTE hallgatói, munkatársai.

A felvételeken gyorsan mozgó fénypontokként megörökíthető égi szikladarabokat jellemzően még hosszú évekig követni kell a pontos pályaszámítás, ezáltal a biztos azonosítás érdekében. Ezt követően a kisbolygó sorszámot kap, a felfedezők pedig névjavaslatot nyújthatnak be a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) megfelelő szakbizottságához. A névjavaslatok az élet különböző területeiről származhatnak, jellemzően személyek, földrajzi helyek szerepelnek a listán.

A mostani döntés értelmében a (450297) számú kisbolygó az SZTE Bolyai Intézetének idén márciusban elhunyt professzora, Csákány Béla (1932-2022) nevét viseli.

Mint írják, a kiváló matematikus és népszerű egyetemi oktató 1985-1990 között az SZTE jogelődjének számító József Attila Tudományegyetem (JATE) rektora volt, és utolsó vezetői évében fontos szerepet játszott a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány létrejöttében, amelynek első kuratóriumi elnöke lett. A (612787) számú kisbolygó pedig Haumann Péter (1941-2022) nevét kapta.

További javaslatokat is befogadott a nemzetközi testület, így égi megörökítést kapott a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum (574506), Kiss Gyula soproni amatőrcsillagász (554879), valamint az évtizedekig általános iskolai matematika-fizika szakos tanárként és iskolaigazgatóként dolgozó Kopasz Imre (565780) is.