Várják a tanszeradományokat három helyen a XV. kerületben. Az iskolaszerekkel a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány átmeneti otthonaiban élő mintegy hatvan gyerek iskolakezdését lehet megkönnyíteni.

A Szociális és Rehabilitációs Alapítvány átmeneti otthonaiban lakó gyerekeknek nemcsak tanszerekre van szükségük, hanem például tornaruhára, cipőre, táskára is a tanévkezdéshez. Az alapítvány csömöri és Aporháza utcai intézményeiben jelenleg ötvenhárom család lakik, és mintegy hatvan gyerek fog iskolába járni szeptembertől – mondta Carlos Lattez Pavez, az alapítvány vezetője.

Hozzátette, hogy a legfontosabb tanszerek beszerzése gyerekenként körülbelül 30 ezer forintot róna a családokra. A több gyereket nevelő szülők pedig hiába kapják meg előre a szeptemberi családi pótlékot, az összeg nem fedezi a dráguló eszközbeszerzéseket.

Carlos Lattez Pavez és Pósa András

„A Zöld 15 Egyesület összefogott az alapítvánnyal, és a civil szervezet tanszerek gyűjtésével próbálja segíteni az otthonokban élő családokat” – mondja Pósa András, az egyesület elnöke.

Három helyen gyűjtenek

A gyűjtésben füzeteket, tollat, vonalzókat, illetve minden olyan tanszert várnak, amit az alsó osztályoktól a felsőkig használni tudnak a gyerekek. Ez akár lehet új taneszköz, de az általános iskolás évekből megmaradt elfekvők is jók.

A XV. kerületben három gyűjtőponton lehet leadni az iskolaszereket:

  • Kolozsvár utca 44/b., Avena Fitnessnél,
  • Fő út 56. szám alatti boltban,
  • és a Nádastó Étteremben, az Őrjárat utca 11. szám alatt.

A gyűjtés ugyan augusztus 28-áig tart, de a határidő lejárta után is fogadnak adományokat az alapítvány Aporháza utcai és csömöri otthonaiban.

Egyre kevesebb az adomány

Az ilyen akciók azért is jól jönnek az alapítványnak, mert egyre kevesebb adományt kapnak vállalkozásoktól, cégektől, mivel spórolásba kezdtek a nehéz gazdasági helyzet és az emelkedő közüzemi díjak miatt. A magánemberek adományainak is örülnek, mindig szükség van a használt bébiholmikra, gyerekjátékokra és babakocsikra.

A gazdasági környezet nagyon komoly hatással van a szegényebb családok mindennapjaira is. Az emelkedő albérleti árak miatt hetek óta folyamatosan keresik az alapítványt, egyre többen érdeklődnek, hogyan tudnának bekerülni az otthonokba.

„Olyan családok keresnek minket, akik albérletben laknak vagy laktak, de a tulajdonos annyira megemelte a bérleti díjat, hogy ezt már nem tudják megfizetni az emelkedő rezsiárak mellett. Éppen ezért szeretnének bekerülni valamelyik otthonunkba. Ilyen megkeresésből hetente tizenöt-tizenhat van” – mondja.

Az intézmények telt házzal üzemelnek, így az érdeklődőket a várólistára tudják felvenni az alapítványnál. Egy országos listát is fel tudnak ajánlani, ami tartalmazza, hogy még melyik intézményeknél érdeklődhetnek a szállás után.

Az otthonokban is emelkedik a rezsi

A családok mellett az alapítvány helyzete is nehézzé vált – teszi hozzá Carlos Lattez Pavez. Az intézmények villanyszámlájának összege 300 százalékkal emelkedett a rezsitámogatás csökkentésével. Ez azt jelenti, hogy a változtatást követően 1,2 millió forintot fizetnek be az energiaszolgáltatónak a két otthon fogyasztása után.

Az állami normatív támogatásuk semmit sem emelkedett, így a bérek és egyéb költségek kifizetését követően alig marad pénz a rezsiszámlák kiegyenlítésére.

„A lakók is nagyon félnek. Mert ha az alapítvány kénytelen lesz fizetésképtelenség miatt bezárni az otthonokat, nem tudják, hol fognak átmeneti szállást kapni a gyerekeikkel.”