Minden ételt meg tud bolondítani a bacon. Rakhatjuk rakott krumpliba, levesekbe, de még pogácsába is. Karakteres ízt ad az egyébként is finom fogásokhoz.

Apró kockák, sült csíkok

A babgulyás titka a bab, de amitől igazán finommá és tartalmassá válik a leves, az a bacon. Vágjuk apró kockákra a húst, pirítsuk meg egy serpenyőben, és csak utána adjuk a készülő leveshez. A tejfölös krumplilevest általában kolbásszal tálalják, de feltétként a megpirított bacon még jobban megbolondítja.

A levesektől a főzelékek felé kanyarodva, a pirított bacon az összes főzelékünkhöz tökéletesen passzol. Egy jó kis borsófőzelék, tükörtojással és két csík baconnel? Talán csak a lencsefőzelék finomabb ennél, aminek az ízét még jobban kiemeli a ropogós szalonna.

Göngyölttől a rakottig

A bácskai rizses húst is érdemes újragondolni. Ne zsíron pároljuk meg a hagymát, hanem pirítsuk meg a baconkockákat, a belőlük kisült zsíron pirítsuk le a hagymát.

A lecsót is megbolondíthatjuk: a lecsónak létezik kolbászos változata, amit tovább dúsíthatunk baconkockákkal, de ha pirítós kenyérre baconszeleteket rakunk, arra pedig néhány kanál lecsót teszünk, jó kis uzsonna válik belőle.

A rakott ételekbe, például a rakott krumpliba is belecsempészhetjük a bacont, akár a rétegeket közé is rejthetjük a felkockázott, megpirított szalonnát. A jénai edényt is kibélelhetjük baconcsíkokkal, legyen szó rakott zöldbabról vagy karfiolról.

Bár a baconbe tekert aszalt szilvás csirkemell jól ismert, de remek ételt kapunk, ha az őzgerinc formát kibéleljük baconcsíkokkal, majd felkockázott csirkemellet rakunk rá, amit nyakon öntünk tojással és reszelt sajttal összekevert főzőtejszínnel. Erre hajtjuk rá a csíkok edényből kilógatott végeit.

Pogácsázás

Nagyon jó vendégváró fogás a pogácsa. A hagyományosnak számító krumplis vagy sajtos változat helyett készíthetünk baconos változatot. Ehhez nem kell változtatni a már jól bevált pogácsarecepten, elég, ha kelesztés előtt még belegyúrunk néhány dekányi megpirított, felkockázott bacont a tésztába. Ettől sokkal karakteresebb ízűvé válik.

De nemcsak a pogácsát, a sajtos-túrós rudacskákat is fel lehet turbózni egy kis baconnel.

A bacon vásárlásakor azonban érdemes arra figyelni, hogy minél magasabb hústartalmú, mesterséges színezék és ízfokozót nem tartalmazó terméket válasszunk – mondta Kovács Péter kereskedelmi igazgató.

Kiemelt kép: pexels.com